Mali başarısızlık nedeniyle Borsa İstanbul'da işlem sırası kapanan şirketlerin tespiti ve hisse senedi performanslarının incelenmesi
Identification of the firms delisted from the Istanbul Stock Exchange due to failure and the analysis of their stock performance
  1. Tez No: 375463
  2. Yazar: YASİN ERDEM ÇEVİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET AKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Mali Başarısızlık, Finansal Sıkıntı, Borsa İstanbul, İşlem Sırası Kapanma, Pazarlardan Çıkarılma
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 189
Özet
Mali başarısızlık durumu işletmenin geleceği hakkında endişe duyulmasına ve belirsiz bir ortamın oluşmasına zemin hazırlamaktadır. Bu belirsiz ortamda mali başarısızlık süreci, işletmenin maliyetlerini arttırmaktadır. İşletmenin borsada işlem görmesi durumunda mali başarısızlık sürecinin yarattığı olumsuzluklar toplumu ve ülke ekonomisini daha yakından ilgilendirmektedir. Diğer dünya borsalarında gerçekleşen işlem sırası kapanmalarının temel nedeni şirket birleşmeleridir. Kendi isteğiyle borsa pazarlarından ayrılanlar ile işletme başarısızlığı nedeniyle işleme kapanmaların daha sonra geldiği görülmektedir. Borsa İstanbul'da ise tam tersi bir durum söz konusu olduğu gözlenmiştir. Mali başarısızlık sebebiyle Borsa İstanbul'da işlem sırası kapanan şirketlerin beş yıllık performansı incelendiğinde, ortalama anormal getirilerin işleme kapanmadan üç sene önce BİST-100 endeksinden farklılaştığı görülmektedir. Bu sonuç mali başarısızlık sürecinin firma değerine etkisini ortaya koymaktadır. Ayrıca Borsa İstanbul yatırımcısının rasyonel bir şekilde yatırım kararı aldığının da bir göstergesidir.
Özet (Çeviri)
Financial and economic failure raises concerns regarding the future of the firm and causes uncertainty. The uncertainty and the financial failure together increase the costs of the firm. If such kinds of firms are listed in the stock exchange, the negative effect created by the business failure becomes the problem of the society and the national economy. The main cause of being delisted from the stock exchange in the global market is mergers. The other reasons are the voluntary delisting and business failure. However, this is not the case in the Istanbul Stock Exchange. When the five year stock price performance of the companies which were delisted from Istanbul Stock Exchange is analyzed, it has been indicated that the average abnormal returns compared to BIST-100 index was different. This result reveals the real effect of the financial distress at the firm value. Moreover, the fact that the investors in the Istanbul Stock Exchange behave rationally has been indicated. Keyword: Failure, Financial Distress, Istanbul Stock Exchange, Delisted, Involuntary Delisting