Yoksullukla mücadele konusunda vakıfların rolü: Türkiye örneği
The role of foundations in combating poverty: The case of Turkey
- Tez No: 375462
- Danışmanlar: PROF. DR. AZİZ KONUKMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Yoksulluk, Yoksullukla Mücadele, Vakıflar, Yönetişim, Sivil Toplum Kuruluşları, Poverty, Combat against Poverty, Foundations, Governance
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Politikası Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Her geçen gün biraz daha küreselleşen yeni ekonomik çağda, artan ve genişleyen yoksulluk olgusu, hem dünyada hem de Türkiye'de yaşayan insanların en önemli toplumsal sorunu haline gelmiştir. Kıt kaynakların sınırsız sayıdaki insan ihtiyaçlarını en etkili şekilde karşılaması için var olan iktisat biliminin yoksulluk sorununu çözümlemek amacıyla geliştirdiği, dolaylı ve dolaysız çeşitli yaklaşımlar bulunmaktadır. Ancak bu yaklaşımlar günümüz demokratik toplumsal yapısını şekillendiren yönetişim modeline göre yeniden tanımlanması gerekmektedir. Bu kapsamda Türk medeniyet tarihinde yoksullukla mücadelenin en köklü ve sivil örgütlenme biçimleri olan vakıfların, pek çok açıdan Batı menşeli sivil toplum kuruluşlarına benzediklerini söylemek mümkündür. Özellikle vakıfların toplumun tüm katmanlarını kucaklayan yapısı, gönüllük esasına göre oluşan örgütsel yapısı ve tamamen bireysel bağışlarla oluşan gelirlere dayanan faaliyetleri göz önünde tutulduğunda, Batılı medeniyetlerde yönetişim anlayışının sembolü haline gelen Sivil Toplum Kuruluşlarıyla (STK) arasında hiçbir fark olmadığı daha net anlaşılacaktır. Ayrıca günümüz Türkiye'sinde yaşanan yoksulluk sorunuyla doğrudan mücadele çabalarında önemli yeri ve değeri olan vakıfların, yönetişim anlayışına uygun bir tarzda sivil toplum örgütleri olarak kabul edilerek, bu mücadeledeki rol ve işlevleri hızla yeniden yapılanmaya başlamıştır. Bu çalışmanın temel amacı, Türkiye'de sürdürülen yoksullukla mücadele çabaları içerisinde yer alan vakıfların rol ve işlevlerini belirleyerek, oldukça köklü mazisi olan bu tarz müesseselerin etkinliğini arttıracak vakıf merkezli stratejiler geliştirmektir. Çalışmanın ilk bölümünde küreselleşmeyle birlikte gittikçe genişleyen yoksulluk olgusu tüm yönleriyle tanımlanarak, bu sorunla mücadeleye yönelik temel yaklaşımlar incelenmiştir. İkinci bölümde Türkiye'deki vakıf olgusu ve vakıf tarzındaki kurumların günümüzdeki anlam ve önemi incelenmiştir. Araştırmanın üçüncü ve son bölümünde ise yönetişim anlayışında yer alan sivil toplum kurumları detaylı bir şekilde tanımlandıktan sonra bu yönetim anlayışına uygun bir çerçevede vakıfların Türkiye'de sürdürülen yoksullukla mücadele yaklaşımlarındaki rol ve işlevleri belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırma sonucunda, Türkiye'deki vakıf müesseslerinin Batılı toplumlardaki sivil toplum kuruluşlarıyla benzer yapıda oldukları, günümüz yönetişim anlayışı doğrultusunda vakıfların yoksullukla mücadele konusunda rol ve işlevlerinin geçmişe göre çok daha fazla önem kazandığı görülmüştür. Ayrıca bu bulgular ışığında araştırma sonucunda Türkiye'deki yoksulluk sorunuyla etkili mücadele etmek adına vakıf merkezli bazı stratejiler geliştirilerek önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
The incidence of increasing and expanding poverty in the rapidly globalizing economic era has become the most important social issue for people both in the world and as well as people living in Turkey. There are some direct and indirect approaches developed in the aim of resolving the poverty problem by the science of economics which exists for meeting the unlimited number of human needs with scarce resources in the most effective way. However; these approaches should be redefined in consideration of the governance model which shapes today's democratic social structure. In this context, it's possible to claim that the foundations which are the oldest and civil organization types targeting to combat against poverty in Turkish Civilization history are similar to the non-governmental organizations of Western origin in many respects. Particularly; when the nature which embraces all layers of society, voluntary formed organizational structure and activities which are entirely based on individual donations of foundations are taken into consideration, it will be clearly understood there is no differences between foundations and NGO's which have become the symbol of governance concept in Western civilization. Furthermore; the foundations which have important role and value in directly combating against poverty in Turkey has begun to be considered as non-governmental organizations appropriate to contemporary governance conception and their roles and functions in this combat have been rapidly reconstructed. The main purpose of this study is to develop foundation-centered strategies in the aim of increasing the effectiveness of those quite deep-rooted institutions by identifying the roles and functions of foundations which are evaluated in the fight against poverty efforts carried out in Turkey. Ever-expanding phenomenon of poverty depending on globalization has been defined in all aspects and basic approaches for tackling this problem have been investigated in the first part of the study. In the second part; the phenomenon of foundation in Turkey and the meaning and importance of institutions in the form of foundation have been investigated. The non-governmental organizations for the governance approach have been inspected in detail and then the roles and functions of foundations in combating against poverty in our country have tried to be determined within the framework of this governance approach in the third and final part of the research. In conclusion, it's been observed that the foundation establishments in Turkey have similar structure to NGOs in Western societies and their roles and functions in the combat against poverty with today's governance concept are far more important than the past. Moreover; some foundation-centered strategies for an effective struggle against poverty obstacle in our country have been developed and proposed in the light of these findings.