Personel tedarik stratejilerinin örgüt açısından değerlendirilmesi: Görgül bir araştırma
An analysis of employee recruitment strategy in terms of organization: An empirical study
- Tez No: 375494
- Danışmanlar: PROF. DR. DURSUN BİNGÖL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: 1147 (Yönetim ve Strateji), İnsan Kaynakları Yönetimi, Personel Tedarik Stratejileri, İnsan Kaynakları Planlaması, İş Analiz
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Personel tedarik stratejilerinden iç kaynaklardan ve dış kaynaklardan personel tedariki stratejilerinin örgüt açısından değerlendirilmesi bir durum çalışması ile ortaya konulması amaçlanmıştır. Araştırma kapsamında 17 firmanın insan kaynakları yönetimi birimi yöneticisi ile görüşme yapılmıştır. Veri toplama tekniği olarak görüşme formu yaklaşımı kullanılmıştır. Elde edilen verilerin anlamlaştırılması açısından betimsel analiz ve sayısal analiz (içerik analizi) uygulanmıştır. İç ve dış kaynaklardan personel tedarikinde örgütün sağladığı faydalar ve maruz kaldığı sakıncalar; kendi aralarında korelasyon analizine tabi tutulmuştur. Yapılan analizler sonucunda örgütlerin üst kademe yöneticilerini ve kritik pozisyonlardaki personellerini istihdam ederken terfi ve iç transfer kullandıkları tespit edilmiştir. Orta ve alt kademe yöneticilerini ve diğer işgörelerini ise internet aracılığı ile tedarik etmektedir. İlişkisel analiz kullanılarak ulaşılan sonuçlardan bazıları; örgütün öz kaynaklarından yararlanmak istemesi personellerinin örgüt kültürünü bilmeleri ve personellerini tanımaları sayılabilir. Bunun yanı sıra hatalı terfi ve terfi için mücadelenin personelin moralini olumsuz yönde etkilediği görülebilir. Örgütlerin dış kaynaklardan personel tedarikine yönelmeleri; işlerde yavaşlamaya ve örgüte yeni katılan personelin işe alışma süresinin uzun olmasına neden olabilir.
Özet (Çeviri)
The analysis of employee recruitment strategy in terms of organization of from internal sources and external sources were aimed to expose by a case study. Within the scope of the study, 17 company's human resource management unit manager were interviewed. The interview form approach were used as data collection techiques. The descriptive analysis and quantitative (content) analysis were applied in terms of becoming meaningfull the obtained data. Among the benefits and drawbacks of organization in employee recruitment from internal and external sources were subjected to the correlation analysis. As a result of the analysis, while organizations are employing senior management and employees in critical positions, it is determined that promotion and internal transfer are used. They supply middle and lower level managers and other employees with the means of the internet. In some of the results achieved using the relational calculus, the desire of taking advantage of organization's own resources, the employees' knowledge of organizational culture and the recognition of their employee may be shown. In addition to this, it may be seen that erroneous promotion and the struggle for promotion affect adversely employe morale. Organization's heading for employee recruitment from external sources may result the slowndown in businesses and the longer adjustment period of new employees. Key Words : 1147 (Management and Strategy), Human Resources Managemet, Strategy of Employee Recruitment, Human Resource Planning, Job analysis