Girişim ve endüstri karakteristiklerinin girişimlerin hayatta kalmaları üzerindeki etkileri
Analysis of the effects of enterprise and industry characteristics on survival of enterprises
  1. Tez No: 375540
  2. Yazar: ERHAN VICIL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FETULLAH AKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Lojistik Regresyon Analizi, Logistic Regression Analysis
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ekonomik Kalkınma ve Büyüme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Bu tezde; büyüklük ve hukuki durum gibi girişim karakteristikleri ile bölgesel ve sektörel bazlı endüstri karakteristiklerinin girişimlerin hayatta kalmaları üzerindeki etkilerinin ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Çalışmada kullanılan veri; yıllık iş kayıtları çerçevelerinden derlenmiştir. Çalışmada 2005-2008 yılları arasında pazara giriş yapmış girişimlerin hayatta kalmalarını etkileyen faktörler incelenmiştir. İkili lojistik regresyon ve sıralı lojistik regresyon modelleri kullanılan çalışmada girişimlerin yaşam süreleri üzerinde girişim karakteristikleri olarak başlangıç büyüklüğü, hukuki durum ve girişim türü; endüstri karakteristikleri olarak sektör, kuruluş yeri, bölgesel ve sektörel aktif popülasyon büyüklüğünün etkileri araştırılmıştır. Hukuki durumda ticaret şirketi kategorisi ve sektör kategorisinde“Toptan ve perakende ticaret; motorlu taşıt, motosiklet, kişisel ve ev eşyalarının onarımı”ve“Ulaştırma, depolama ve haberleşme sektörleri”analiz edilen 4 yılda da girişimin yüksek yaşam süresi alma olasılığının artmasında etkili olan ortak faktörler olarak belirlenmiştir. Büyüklük ile yaşam sürelerinde doğrusal bir ilişki bulunamamıştır. Başlangıç büyüklüğü belirli bir dereceye kadar hayatta kalma üzerinde olumlu etkide bulunurlen, daha sonra yaşam süresini düşürücü eğilim göstermektedir. Girişimin çoklu girişim olmasının girişimlerin hayatta kalma üzerindeki etkisi 2005, 2006, 2007 yılında giriş yapmış girişimler için pozitif bulunurken; 2008 yılında pozitif etki tekli girişimlerde tespit edilmiştir. Bölgesel ve sektörel faktörlerin de etkisinin yıllar arasında farklılık yaratması bu faktörlerin girişimin hayatta kalma üzerindeki kesin etkisinin ortaya çıkarılmasında engeller teşkil etmektedir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, it is aimed to determine the factors that affect the survival of enterprises, in terms of enterprise characteristics, such as size and legal status; as well as industry characteristics. The data used in this study is derived from annual business registers frames. In the study; the effects of start up size, legal status, type of enterprises as enterpise characteristics; sector, foundation place of enterprise, sectoral and regional active population as industry characteristics on the survival of enterprises were explored. For all the analyses, commercial partnership and“Wholesale and retail trade”and“Transport, storage and communication”sectors are the common factors to be found important on increasing the probability of having a high life duration of the enterprises. There is no lineer relationship between start-up size and survival of enterprises. Being multiple enterprises shows positive effect on the survival of entry in 2005, 2006 and 2007; nonetheless affects negatively for the survival of entry in 2008. As there are discrepancies in the influence of regional and sectoral factors across years, there are obstacles to determine the effects of these factors on the survival of enterprises concretely.