Arpaçbahşiş kasabası (Mersin-Erdemli) Boynuinceli Yörükleri ağzı
Dialect of Boynuinceli Yörüks from Arpaçbahşiş (Mersin-Erdemli)
- Tez No: 375639
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İDRİS NEBİ UYSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Ağız Araştırması, Boynuinceli Yörükleri, Arpaçbahşiş Kasabası (Mersin-Erdemli), Dialect research, Boynuinceli Yörüks, Arpaçbahşiş Town (Mersin-Erdemli)
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 234
Özet
Toplumların en önemli kültür mirası olan dil, en canlı hâliyle ağızlarda yaşar. Bu nedenle ağızlar, konuşulduğu toplumun tarihine, diline ve kültürüne ışık tutan sözlü ortamlardır. Bu tür verilerin derlenip yazıya geçirilmesi amacıyla yapılan ağız araştırmaları, toplumların geçmişine ve bugününe dair bilgiler sunan önemli belgelerdir. Özellikle bir etnik yapıya ait ağız çalışmalarına duyulan ihtiyaç her geçen gün daha da artmaktadır. Bu çalışmada Mersin ili Erdemli ilçesi Arpaçbahşiş kasabasında yaşayan Boynuinceli Yörükleri'nin ağız özellikleri incelenmiştir. Çalışma; kaynak kişi tespiti, derleme, derlemelerin metne dönüştürülmesi ve metinlerin dil bilgisi yönüyle incelenmesi şeklinde yapılmıştır. Araştırmanın başında teknik ve metodik bilgilere, birinci bölümde Boynuinceli Yörükleri'ne, ikinci bölümde Boynuinceli ağzının ses bilgisi özelliklerine, üçüncü bölümde Boynuinceli ağzının şekil bilgisi özelliklerine yer verilmiştir. Sonuç bölümünde ise elde edilen bilgiler değerlendirilmiştir. Çalışmanın sonunda Mersin ili Erdemli ilçesi Arpaçbahşiş kasabasında yaşayan Boynuinceli Yörükleri'nin ağız özellikleri maddeler hâlinde verilmiştir. Bu çalışmanın genelde Türkiye Türkçesi ağız araştırmalarına özelde ise ağız-etnik yapı ilişkisine yönelik soru işaretlerinin giderilmesine katkı sağlaması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The most important cultural haritage of nations is spoken in dialects with its most alive form. For this reason, dialect studies are among the important documents enlightening the history, language and culture of nations. The need of dialect studies for determining ethnicity has been raising gradually. In this study the structure of dialectical aspects of Boynuinceli Yörüks from Arpaçbahşiş Town of Erdemli District of Mersin Province. Study was hold as determinig the source person, anthology and recording to the text. Technical and methodic information is given at the beginning of the study, Boynuinceli Yörüks take place in the first chapter, phonetics and semantics took place in the second and third chapter. In the final chapter data was evaluated. Although the determination of dialectical aspects Boynuinceli Yörüks from Arpaçbahşiş Town of Erdemli District of Mersin Province was aimed particularly as a result of the study, it was also aimed to contribute to linguistic atlas of Turkey.