Yönetcilerin duygusal zekaları ile astların tükenmişliği ilişkisi: Mersin bölgesi sağlık sektöründe bir araştırma
The relationship between emotional intelligence of managers and burnout of their subordinates: A research at health sector in Mersin
- Tez No: 375638
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MERT AKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Duygusal Zekâ, TükenmiĢlik, Yöneticilik, HemĢirelik
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Toros Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Ekonomisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu çalışmanın temel amacı yöneticilerin duygusal zekâları ile astlarının tükenmişlikleri arasında bir ilişki olup olmadığını araştırmaktır. Duygusal zekânın boyutları; duygusal farkındalık, başarı odaklılık, değişime uyum sağlama, kendini kontrol etme, olumlu yaklaşım, empati, organizasyonel farkındalık, çatışma yönetimi, yönlendirme ve koçluk, etkileme, liderlik, takım çalışması olarak belirlenmiştir. Tükenmişlik boyutları ise duygusal tükenme, duyarsızlaşma ve düşük kişisel başarı hissidir. Araştırmaya sağlık sektöründen 43 yönetici ve bunlara bağlı olarak alt kademelerde çalışan 372 hemşire katılmıştır. Toplanan veriler, SPSS programı yardımı ile regresyon analizi yöntemiyle analiz edilmiş ve yöneticilerin duygusal zekâ boyutlarının çalışanların tükenmişlik düzeyleri ile ne derece ilişkili olduğu araştırılmıştır. Araştırma sonuçları, duygusal zekâ boyutlarının, tükenmişliği etkilediğini destekleyen kanıtlar sunmaktadır. Bu sonuçlara göre duygusal zekâsı yüksek yöneticiler ile çalışan astların daha az tükenmişlik yaşayacakları beklenebilir. Dolayısıyla işletmelerin, yöneticilerin ve çalışanların duygusal zekâlarını geliştirebileceği eğitimler düzenlemesinin işgörenlerin tükenmişliğinin azaltılmasında etkili olacağı beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
The primary objective of this study is to research whether or not there is a relationship between the managers? emotional intelligence and burnout of their subordinates. The dimensions of emotional intelligence have been identified to include emotional awareness, success orientation, adapting to change, self-control, positive approach, empathy, organizational awareness, conflict management, orientation and coaching, influence, leadership, and teamwork. On the other hand, the dimensions of burnout include emotional exhaustion, depersonalization and personal accomplishment. A total of 43 managers and 372 low-level nurses from health sector have participated in the survey. The data gathered has been analyzed by employing regression analysis method with the help of SPSS software; and the level of effect of intelligence dimensions of the managers on the level of burnout of their subordinates has been inquired. The results of survey provided some evidences supporting that the dimensions of emotional intelligence relationship the burnout in the direction foreseen by this study. According to these results, those managers with high level of emotional intelligence are expected to lead to less burnout of subordinates. Accordingly, the study offers to the agenda of enterprises to arrange training programmes dedicated to improving their employees? emotional intelligence.