Türkiye'de toplumsal değişme ve kadın kimliğinin dönüşümü
Social change in Turkey and conversion of woman identity
- Tez No: 375734
- Danışmanlar: PROF. DR. NALAN YETİM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Toplumsal değişme, kimlik, toplumsal cinsiyet, kadın hareketleri, modernizm, geleneksellik, Social change, identity, gender, woman movements, modernism, conventionalism
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
Bu çalışma toplumsal değişmeye paralel olarak toplumun politik, ekonomik ve kültürel yapısındaki farklılaşmaların kadın kimliğine etkisinin belirlenmesine yöneliktir. Araştırmanın temel tartışma noktasını modern ve geleneksel kategorileri içerisinde tanımlanmış olan kadın kimliklerinin günümüzdeki görünümü oluşturmaktadır. Söz konusu kimliklerin konjontürel yapılarını gözlemleyebilmek amacıyla modernizmin ve gelenekselliğin standart parametrelerine bağlı kalınarak belirlenen iki yüz kadın ile görüşülmüştür. Bu görüşmelerden elde edilen sonuçlar kadının aile, çalışma yaşamı, siyaset, laiklik ve din ile ilişkisi bağlamında analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study invastigates the effect of political, economic and cultural changes in society onto the woman identity. Main discussion in the study is woman identity described in modern and traditional categories and its aspects in our day. With the intent of observing cyclic structure of these identities, it is interviewed with two hundred women who are determined by criterions of modern and traditional parameters. The results of the interviews are analyzed in context of relation in-between women and her family, working and political life, secularism and religion.