EFL university students' attitudes toward teacher feedback and its significance
Yabancı dili İngilizce olan üniversite öğrencilerinin öğretmen geribildirimine yönelik tutumları ve geribildirimin önemi
  1. Tez No: 375743
  2. Yazar: FATMA YALVAÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYHAN KAHRAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Education and Training, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Geribildirim, Yazma Becerisi, Yabancı Dil Öğrenimi, Hata Düzeltimi, Yabancı Dilde Yazma, Feedback, Writing Skill, Foreign Language Learning, Error Correction, Writing in L2
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
Yazma bir dilin önemli becerilerinden bir tanesidir ve bu beceri bir dil öğrenme sürecinde geliştirilmelidir. Bunu sağlamak için öğrencilerin yabancı dilde yazma gelişimi öğretmenler, sınıf arkadaşları, interaktif ders kitapları ve internet gibi bazı vasıtalarla desteklenmelidir. Pek çok öğrenci için yabancı dilde yazmak zor bir ödev olarak görülebilir ve bu yüzden kendilerini yabancı dilde yazmak için yeterince donanımlı hissetmeyebilirler. Öğrencilerin bu tedirginliklerinin üstesinden öğretmen geribildirimi ile gelinebilir. Diğer bir taraftan öğretmen geribildirimi öğrencilerin kendilerini yabancı dilde yazarken yetersiz hissetmelerine neden olabilir. Bu çalışma üniversitede yabancı dil eğitimi alan öğrencilerin öğretmen geribildirimine karşı tutumlarını incelemiş ve bu öğrencilerin öğretmen geribildirimiyle ilgili tercihlerini anket tekniği ve röportajlar yoluyla bulmaya çalışmıştır. Bu çalışmanın amaçları öğretmen geribildiriminin öğrencinin yabancı dilde yazma girişimini etkileyip etkilemediğini belirlemek ve kız ve erkek öğrencilerin yabancı dilde yazma girişimleri arasında fark olup olmadığını görmektir. Ayrıca, bu çalışma İngilizce eğitimi alan üniversite öğrencilerinin hangi tür öğretmen geribildirimini tercih ettiğini ortaya çıkarmayı amaçlamıştır. Çalışmamızın analiz sonuçları gösteriyor ki katılımcıların pek çoğu yabancı dilde yazmaya ve düzeltici öğretmen geribildirimine karşı olumlu bir algıya sahip. Ayrıca, katılımcıların çoğunluğu ilk taslakta dolaylı öğretmen geribildirimini tercih ederken, son taslakta doğrudan öğretmen geribildirimini tercih etmişlerdir. Sonuç olarak düzeltici öğretmen geribildiriminin İngilizcede yazma becerisini kazanma sürecini yavaşlatmadığı ve bununla birlikte hem kız hem de erkek katılımcıların düzeltici öğretmen geribildirimi beklentisi içinde olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Writing is one of the four essential skills of language and should be improved in the course of learning a language. To enable this improvement, students' progress in L2 and foreign language writing should be supported through agents including teachers, peers, interactive course books, and the internet. Writing in L2 may be regarded as a challenging task for many students, and thus they may not feel properly equipped to write in a foreign language. This hesitancy on the part of students can be overcome through teacher feedback. However, teacher feedback can also cause students to feel inadequate when writing in L2. This study investigated the attitudes of university students learning English as a Foreign Language (EFL) toward teacher feedback, and tried to ascertain these students' preferences for teacher feedback through questionnaires and interviews. The purpose of the study was to determine whether teacher feedback affects students' writing in L2, and to see whether there is a difference between male and female students' writing in L2. Moreover, this study aimed to determine what kinds of teacher feedback were preferred by the EFL university students. The outcomes of the analysis showed that a great number of the participants had a positive image of writing in L2 and receiving teachers' corrective feedback in L2 writing classes. It was also revealed that gender did not have a statistically significant effect on students' attitudes toward teacher feedback. Finally, our study discovered that most of the participants preferred implicit teacher feedback on the first draft, and expected explicit teacher feedback on the final draft. In conclusion, it can be said that teachers' corrective feedback does not slow the process of learning to write in English, and, furthermore, both male and female participants expect to receive teachers' corrective feedback.