Örgütsel verimliliğin sağlanmasında bilgi yönetimi uygulamalarının etkisi (İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü'nde bir uygulama)
The effect of providing organizational effiency of knowledge management applications
- Tez No: 375752
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERCAN TAŞKIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Bilgi Türleri, Bilgi Yönetimi, Örgütsel Verimlilik, Bilgi Yönetimi Uygulamaları, Types of Knowledge, Knowledge Management, Organizational Efficientcy, Knowledge Management Applications
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 285
Özet
Bilgi yönetimi son yıllarda sıkça kullanılan bir terimdir. İnsanoğlu varoluşundan bugüne sürekli olarak bilgiye ihtiyaç duymuştur. Çünkü bilgi, sahip olunması ve kontrol edilmesi gerekli bir güçtür. Bu yüzden, günümüz dünyasında bu kavramın yönetilmesi kaçınılmaz hale gelmiştir. Sürekli değişen ve gelişen dünya ölçeği, bütün işletmelerin bilginin yönetilmesi noktasında hassasiyet göstermesini gerekli kılmaktadır. Teknoloji, kurum kültürü ve entelektüel sermaye gibi alt yapı unsurlarıyla birlikte; bilginin üretilmesi ve geliştirilmesi, tasnif edilmesi ve saklanması, paylaşılıp transfer edilmesi ve kullanılması süreçlerinden oluşan bilgi yönetimi uygulamaları işletmeler açısından son derece önemlidir. Bu çalışmada, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü çalışanlarının bilgi yönetimi uygulamalarına bakış açısı ile bilgi yönetimi uygulamalarının kurumsal verimliliğe olan etkisi araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Knowledge management is an often used term in the recent years. Mankind is constantly in need of information since his existence. Because knowledge is a power required to have and control to. Therefore, the management of this concept in today's world has become inevitable. Constantly changing and evolving world scale requires all businesses to be sensitive to managing the information. Technology is quite important in terms of many information management elements such as generation and development, classification and storage, sharing and transfering, and usage as well as other infrastructures like corporate culture and intellectual capital. In this study, impacts of knowledge management practices on enterprise efficiency are analysed through the Provincial Directorate of Health employees' views about knowledge management practices.