Okul öncesi özel eğitim kurumlarında pazarlama yönetimi
Marketing in private pre schools marketing in private pre schools marketing in private pre schools
  1. Tez No: 375788
  2. Yazar: EDA FEHİME ARICA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHİTTİN KARABULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Hizmet Pazarlaması, Eğitim, Özel Okullar
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Hizmet pazarlaması, pazarlamanın en çok üzerinde durulan faaliyet alanlarından biridir. Küreselleşme ve beraberinde rekabet, bir hizmet çeşidi olan eğitim sektörünü de etkilemiş ve pazarlama plânlaması kavramı, eğitim kurumları için de her geçen gün daha fazla önem kazanmaya başlamıştır. Eğitim kurumu olarak okul öncesi okullarda da hızlı değişim sürecine ve rekabet ortamının getirdiği koşullara hazırlıklı olmak gereği, pazarlama plânlaması yapmanın önemini bir kez daha ortaya çıkarmıştır. Bu çalışmanın amacı, ülkemizde hızla sayıları artan özel okul öncesi kurumları için pazarlama plânlaması sürecinin ne olduğunu ve bu süreçte kurumların izlemesi gereken aşamaları ayrıntılı bir şekilde tanımlamaktır. Araştırma kapsamında, özel eğitim kurumlarının pazarlama plânlama sürecinde gerçekleştirmesi beklenen aşamalar, uygulama sırasıyla açıklanmaya çalışılmıştır. Araştırmanın son bölümünde ise, seçilen özel eğitim kurumları ile ilgili yapılan değerlendirme sonuçları ve bulgulara ilişkin öneriler yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
The services marketing, is one of the most emphasized business areas of marketing. The globalization, as its result the competition, have also affected one of the service type, the education sector, and the concept of marketing planning is gaining more importance every day, also for the educational institutions. The need of being prepared to the rapid change in preschool education institutions and the conditions of the competitive environment have revealed once again the importance of the marketing planning. The purpose of this study is to define in detail for the rapidly increasing numbers of private preschool education institutions in our country, the marketing planning process and the steps that should be followed by the institutions. In the research context, the stages of the marketing planning process which are expected to be realized in the educational institutions have been performed and explained respectively. In the last part of the study are included the research results and recommendations for education services marketing in the selected preschool education institutions and implementation of the marketing planning.