İşletmelerde örgütsel öğrenme ve bilgi yönetiminin işletme performansına etkisi
The impact of organisational learning and information management on company performance
- Tez No: 375807
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HALİL SEVAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Öğrenme, Örgütsel Öğrenme, Öğrenen Organizasyonlar, Bilgi Yönetimi, İşletme Performansı, Learning, Organisational Learning, Learning Organisations, Information Management, Company performance
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ufuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Dünya tarihinin özellikle son otuz yılına bakıldığında değişimin baş döndürücülüğü her kesim tarafından hissedilmektedir. Bu değişimin önemli aktörlerinden biride işletmelerdir. Şirketlerin hızlı rekabet ortamında kendilerini sürekli yenileyip değişimi çok iyi takip etmeleri gerekmektedir. Bunu yaparken de yeni teknikleri ustaca kullanmaları zorunlu hale gelmiştir. Bunlardan en önemlileri bilgiyi iyi kullanma ve yönetme aynı zamanda sürekli öğrenen bir organizasyon olabilme kapasitelerini geliştirmektir. Örgütsel öğrenme ve bilgi yönetimi günümüzde önemli bir değer olarak kendini göstermektedir. Değer olarak önemlerinin artmasındaki nedenlerinden biri ise işletmelerin küresel rekabet yarışında yer edinebilmeyi istemeleridir. Bu işletmelerden yeniliklere hızlı bir şekilde ayak uydurabilenler yaşamlarını sürdürebilecektir. Örgütler, bilginin etkili kullanımına göre gelişme göstermeye başlamışlardır. Bu bağlamda bilginin etkili bir biçimde üretilmesini, zamanında alınarak işletme tarafından yorumlanması ve gerektiği zaman doğru bir şekilde kullanımını başaran örgütler verimliliklerini ve performanslarını artırmış bir yapı göstereceklerdir. Bu çalışmada, 21. Yüzyılda işletmelerin verimliliğini ve etkinliğini artırmada bir araç olan örgütsel öğrenmenin ve bilgi yönetiminin işletmeler açısından önemi ve bu kavramların işletmelerin performansına olan etkisi incelenmektedir. Çalışma dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde örgütsel öğrenme kavramı birçok boyutu ile ele alınmış ve ona yakın kavramlarla karşılaştırılmıştır. İkinci bölümde ise bilgi yönetimi kavramı ve bilgi yönetiminin örgütsel öğrenme kavramıyla karşılaştırılmasına değinilmiştir. Üçüncü bölümde işletme performansı detaylı bir şekilde açıklanmıştır. Son olarak, Örgütsel Öğrenmenin ve Bilgi Yönetiminin İşletme Performansına Etkisi geniş bir perspektifte analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Considering especially the last thirty years in world history, the overwhelming change has been felt by all. Companies are one of important factors of this change. Companies need to refresh themselves continually and follow the change very well in the rapid competitive environment. Doing that, they must use new techniques very skilfully. The most important things they should do are using and managing information very well and being organisations which always learn. Today, organisational learning and information management appear as important values. One of the reasons why they are important values is that companies want to take part in global competition. Of these companies, those which adapt themselves to innovations rapidly continue their existence. Organisations develop based on how they use information effectively. In this context, the organisations which achieve producing information effectively, having it timely and interpret it and use it properly when needed will a structure with high efficiency and high performance. In this study, the importance of organisational learning and information management which are instruments for increasing the efficiency and productivity of companies in 21st century and the impact of these concepts on the performance of companies will be analysed. This study consists of four chapters. In the first chapter, the concept of organisational learning is handled with many dimensions, and it is compared with similar concepts. In the second chapter, the concept of information management and its comparison with the concept of organisational learning are handled. In the third chapter, the concepts of company performance is explained in detail. Finally, the impact of Organisational Learning and Information Management on Company performance is analysed with a broad perspective.