Mustafa Kutlu'nun Uzun Hikâye adlı eseri üzerine bir söz dizimi (Kelime grupları) incelemesi
The book of Mustafa Kutlu: Uzun Hikaye (Long Story) a research about syntax (Word groups)
  1. Tez No: 375862
  2. Yazar: HAMED KHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE TÖREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Söz Dizimi, Kelime Grupları, Mustafa Kutlu, Uzun Hikâye, Syntax, Word Groups, Mustafa Kutlu, Uzun Hikaye, Long Story
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Dili Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 333
Özet
Biz çalışmamızda, son yıllarda Türkiye Türkçesi gramerinin en çok tartışılan konularından biri olan kelime grupları üzerinde duracağız. Dil bilgisi özellikle de söz dizimi üzerinde Orhun Abidelerinden bugüne kadar sayısız araştırmalar yapılmış ama hala bazı konulara değinilmemiş ya da yetersiz kalmıştır. Söz dizimi ve kelime grupları üzerinde yapılan incelemeler daha çok manzum ve mensur edebi eserler sahasında olmuştur. Biz çalışmamızda, XXI. yüzyılın sade konuşma dilini, akıcı bir şekilde yazı diline çeviren Mustafa Kutlu'nun en çok okunan Uzun Hikâye adlı öyküsün kelime grupları üzerinde çalışacağız. Birinci bölümde, Mustafa Kutlu'nun özetle hayatı, eserleri ve Kutlu'nun eserleri üzerinde dil veya edebiyat kapsamında çalışılan tezlerden bahsedeceğiz. İkinci bölümde kelime grupların tanıtımı ve özelliklerinden bilgiler vererek bu konu üzerinde farklı tasnifleri karşılaştırıp ortak ve farklılık gösterdikleri noktaları tespit edeceğiz. Üçüncü bölümde ise Uzun Hikâye eserindeki kelime gruplarını tasnif edip kendi görüş ve önerilerimizi sonuçta belirteceğiz.
Özet (Çeviri)
In the present study, one of the controversial subjects which is syntax has been studied with regard to its naming and classification of Turkish grammar. In our thesis, the syntax of the story book, Uzun Hikaye, which has been one of the most widely read book and was written by Mustafa Kutlu who is one of the most prominent Turkish authors of the modern Turkish story and uses the spoken Turkish very competently and aptly in his books. In the first chapter, the life and works of Mustafa Kutlu have been introduced very briefly and then some information about Uzun Hikaye has been given. Also, the dissertations, written in the field of language and literature, about Mustafa Kutlu's works have been presented. The second chapter deals with the features and introduction of the syntax and discusses various studies in a comparative way. The third chapter studies and classifies the syntax of Uzun Hikaye and presents some analysis about it.