Aile şirketlerinin kurumsallaşması sürecinde insan kaynaklarının değişimi - Bir alan araştırması
Transformation of human resources in the process of instutionalization of family corporations - A case study
  1. Tez No: 375874
  2. Yazar: GÖKHAN TAŞKIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ARİF YAVUZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Aile Şirketleri, Kurumsallaşma Süreci, İnsan Kaynakları Yönetimi, Family firms, Institutionalisation process, Human Resource Management
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 379
Özet
21. yüzyılın beraberinde getirdiği yenilikler özellikle de ekonomik, sosyal, siyasal ve teknolojik alandaki değişimler şirketlerin tüm yapılarını etkilemekte ve bu etkilenmeye bağlı olarak değişime zorlamaktadır. Bir diğer değişim aracı olan küreselleşme olgusunun bir sonucu olarak ortaya çıkan yoğun rekabet ortamı, şirketlerin kendilerini sürekli yenilemesi gerekliliğini ortaya koymaktadır. Şirketlerdeki bu durum özelde aile şirketleri için de geçerlidir. Aile şirketleri piyasada rekabet edebilmek için değişime ayak uydurabilecek kurumsal bir yapıya ihtiyaç duymaktadır. Aksi takdirde yaşamlarının birinci nesilden sonra sona ermesi muhtemeldir. Aile şirketlerinin kurumsallaşması sürecinde insan kaynakları yönetiminde uygulanacak strateji ve politikalar oldukça önem taşımaktadır. Şirketle ilgili kararlar alınırken hangi kriterlerin kullanılacağı kurumsallaşma seviyeleriyle yakından ilgilidir. Kurumsallaşmış aile şirketlerinde kararlar, yalnızca şirket sahibi tarafından duygusal ölçütlerle değil, profesyonellerin de katılım gösterdiği kurul toplantılarında, istatistiki veriler ve analitik ölçütler kullanılarak alınmaktadır. Bu çalışmada, aile şirketlerinin kurumsallaşması sürecinde insan kaynakları yönetiminin değişip değişmediği, değişiyorsa bu değişimin ne yönde olduğunun tespiti amaçlanmıştır. Bu nedenle farklı sektörlerde faaliyet gösteren, kurumsallaşma süreçlerinin farklı düzeylerinde bulunan aile şirketleri sahipleri ve yöneticileri ile mülakatlar yapılmış, çalışanlarından ise anket yardımı ile konuyla ilgili veriler toplanmış ve çeşitli bilgisayar programları kullanılarak veriler analiz edilmiş, araştırma konusu ile ilgili kapsamlı sonuçlar elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Innovations that have emerged together with the 21st century, especially transformations in economic, social, political and technological fields have been influential on all structures of firms. This situation makes them transform. Intensive competition settings which emerge as a result of globalization, which is another means of transformation, remind the companies that they have to transform themselves continuously. This is the same for the family corporations as well. Family corporations also need an institutional structure which can keep pace with the transformations so that they can compete in the market. Otherwise, they will probably disappear even after the first generation. Strategies and policies which will be applied in the management of human resources during the institutionalization process of family corporations are crucial. Decisions in institutionalized family corporations are taken not only by the owner of the corporation depending on emotional factors but in the board meetings attended also by the professionals with the help of statistical data and analytical criteria. This research aims to find out whether human resources transform in the process of institutionalization of family corporations, and if they change, in which direction this transformation realizes. With this aim, we have made interviews with the owners and executives of family corporations which are at different levels of institutionalization and which are in service in different sectors of industry. We have also collect data related with the research topic from their employees with the help of questionnaires. Data received from these two sources were analyzed and comprehensive findings were found related with research topics.