Türkiye'de kadınların işgücüne katılımı ve belirleyicileri
Female labour force participation and determinants in Turkey
- Tez No: 375890
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT BİRDAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Kadın ĠĢgücü ve Ġstihdamı, Toplumsal Cinsiyet, Cam Tavan Sendromu, Tarihte Kadın Emeği, Lojistik Regresyon, Female Labour Force and Employment, Gender, Glass Ceiling, Female Effort in the History, Logistics Regression
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Teorisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Kadınların işgücüne katılımı tüm dünya ülkelerinin ortak ve önemli bir sorunudur. Pek çok ülke kadınların işgücüne katılımının düşüklüğünün nedenlerini tespit etme ve bu problemi çözme yönünde çaba sarf etmektedir. Bu çalışmada da ülkemiz temelli kadınların işgücüne katılımında etkili olan belirleyiciler saptanmaya çalışılmıştır. Ülkemiz pek çok gelişmiş ülke arasında kadın işgücüne katılım oranı kıyaslamasında oldukça düşük oranlara sahiptir. Bu bağlamda böylesi bir sorunun nedenlerinin tespiti ve çözümü oldukça önem arz etmektedir. Çalışmada kadınların işgücü piyasasındaki yetersiz temsili, toplumsal cinsiyet eşitsizliği bağlamında ele alınmakta olup, bu olgunun varlığının işgücü piyasasında kadınları ne tür eşitsizliklere maruz bıraktığı incelenmeye çalışılmıştır. Çalışmada Türkiye'de kadınların işgücü piyasasına katılmalarını etkileyen unsurlar lojistik regresyon analizi yapılarak incelenmeye çalışılmıştır. Bu bağlamda veri seti olarak 2012 yılına ait Türkiye İstatistik Kurumu tarafından hazırlanan hanehalkı işgücü anketi mikro veri setinden yararlanılmıştır. Çalışma sonunda kadınların işgü-cüne katılımında eğitimin etkin bir belirleyici olduğuna, bununla birlikte yaş ile kadınların işgücüne katılımı arasında ters u şeklinde ilişkinin varlığına ve medeni durumlarının kadınların işgücüne katılımında etkili birer unsur olduğuna ilişkin sonuçlar elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The participation of women into labor force is an important and mutual problem in all countries. A lot of countries struggle to determine the reasons of low participation by women into labor force and solve that problem. In this research, it is tried to identify the effective factors of women participation in labor force in Turkey. Turkey has quiet low rates in the comparison of women workforce among a lot of developed countries. In this context, it is vital to identify the reasons of that problem and solve it. In this research, insufficient female labor force is discussed in the context of gen-der discrimination. Besides, it is tried to be examined what kind of inequalities the women are exposed to because of this phenomena in workforce market. In this research, the data is analyzed via logistics regression. As data, the house-hold labor force survey micro-data which is carried out in 2012 by Statistics Institute of Turkey is used. In the conclusion of research, it is found that education is an effec-tive factor in women work force. Besides, there is an inverse correlation between age and women participation in work force. Moreover, marital status is a significant ele-ment in terms of women participation in work force.