Gelişmekte olan ülkelerde kadının işgücüne katılımı ve ekonomik büyüme ilişkisi
Female labor force participation and economic growth relationship in developing countries
  1. Tez No: 866952
  2. Yazar: RUKİYE AYKOÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET DEMİRAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Ekonomik Büyüme, Kadın İşgücü, Kadınların İşgücün Katılımı, Gelişmekte Olan Ülkeler, E7 Ekonomileri, Economic Growth, Female Labor Force, Women's Labor Force Participation, Developing Countries, E7 Economies
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Ülkelerin sosyoekonomik gelişme ve ekonomik büyüme başarısı için kadın işgücüne ihtiyaç giderek artmaktadır. Buna uygun olarak, özellikle artan küreselleşme süreciyle birlikte, kadınların işgücünde daha etkin rol oynadığı gözlemlenmektedir. Küresel düzeyde, kadınların işgücüne katılımını etkileyen yaş, eğitim düzeyi, çocuk sayısı ve medeni durum gibi farklı faktörler bulunmaktadır. Bu çalışmada, kadının işgücüne katılımının başlıca belirleyicileri üzerine gelişen mevcut literatür, seçilmiş yükselen gelişmekte olan ülkeler örneklerine odaklanarak ele alınmıştır. Ele alınan yedi yükselen (E7) ekonomiler (Brezilya, Çin, Endonezya, Hindistan, Meksika, Rusya, Türkiye) örneği için 1990-2022 dönemi kadın işgücü ve ekonomik büyüme göstergelerine ait veriler grafikler ve tablolar sunumları yardımıyla incelenmiştir. Çalışmada, ülke performanslarının karşılaştırmalı olarak değerlendirilmesinde kadın işgücü değişkeni için kadın işgücüne katılım oranı alınmış ve ekonomik büyüme değişkeni için ekonomik büyüme oranı kullanılmıştır. Bu yapılırken, geniş bir perspektiften kadınların karşılaştığı sorunlar ve kadınların işgücü katılımına engel olan faktörler açıklanmaya çalışılmıştır. Çalışmada, incelenen ülkeler için hem kadınların işgücüne katılımı hem de ekonomik büyüme performanslarının bu ülkelere özgü çok sayıda faktör tarafından etkilenebildiği ve kadının işgücüne katılımı ile ekonomik büyüme trendlerinin farklılaşma eğiliminde olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The need for female workforce has been increasing for countries' socio-economic development and economic growth success. Consistently, especially with the rising process of globalization, women are observed to play a more active role in the workforce. At the global level, there are various factors such as age, education level, number of children, and marital status that affect women's labor force participation. In this study, the existing literature developing on the main determinants of the women's labor force participation has been examined with a focus on the selected emerging developing countries sample. Data on female labor force participation and economic growth indicators for 1990-2022 period were represented for taken emerging seven (E7) economies (Brazil, China, Indonesia, India, Mexico, Russia, and Türkiye) sample using graphical and table representations. In the study, the female labor force variable is defined by the women's labor force participation rate and economic growth rate indicates economic growth while assessing countries' performances comparatively. By doing so, the challenges faced by women and the factors hindering their labor force participation are tried to be explained from a wider perspective. In the study, it is concluded that many country-specific factors may affect both the women's labor force participation rate and economic growth performances and the women's labor force participation and economic growth rates trends tend to vary in the examined countries.