Zaman skalasında lineer olmayan dinamik denklemler
Non-linear dynamic equations on time scales
  1. Tez No: 376359
  2. Yazar: GÜLŞAH YENİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA SERAP TOPAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Zaman Skalası, sabit nokta teoremleri, sınır değer problemi, Sturm Liouville problemi, semipoziton problem, pozitif çözüm, Time scales, fixed point theorems, boundary value problem, Sturm Liouville problem, semipositone, positive solutions
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu tezin giriş bölümü dışında, iki bölümü vardır. Giriş bölümünde, öncelikle Zaman Skalası çalışmalarının tarihçesinden bahsedilmiş ve bu tezin ana problemiyle ilgili bazı çalışmalar sunulmuştur. Bu çalışmalardan hareketle ana problemin tartışılması amaçlanmıştır. 2. Bölümünde; Zaman Skalası ile ilgili temel tanım ve teoremler verilmiştir. 3. Bölümünde; Sınırlı olmayan Zaman Skalası üzerinde tanımlı semipoziton singular Sturm Liouville sınır değer probleminin pozitif çözümünün varlığı için yeterli koşullar Guo-Krosnosels?kii sabit nokta teoremi yardımıyla elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Apart from the introduction, the thesis consists of two chapters. In the Introduction, initially the history of studies regarding Time Scales are mentioned, and then some problems related to the main problem of this thesis is briefly presented. As motivated by previous studies, it is aimed to discuss the main problem. In Chapter 2; basic definitions and theorems which are related to Time Scales are given. In Chapter 3; the proof of a sufficient condition for the existence of positive solution for semipositone singular Sturm-Liouville boundary value problem on the half-line of an unbounded time scale by using Guo-Krosnosels'kii fixed point theorem is obtained.