Oryantalist sanat eserlerinde cinsiyet ve mekân ilişkisi
Orientalist art works gender and space relationship
  1. Tez No: 376414
  2. Yazar: EYMEN KHEDHER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BETÜL YARAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Oryantalizm, Cinsiyet ve Mekan, Söylem, Mit, Orientalism, Gender and Space, Discourse, Myth
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 173
Özet
Bu çalışmada, Batı'nın Doğu'yu Oryantalizm adı altında biz ve ötekiler bilinci oluşturarak temsili bir Doğu miti yarattıklarını ortaya koymayı amaçlamaktadır. Çalışmada, Jean Leon Gerome'un seçilen 43 adet eseri düzanlam, yananlam ve mitler dikkate alınarak incelenmiş ve bu çalışmaya bu örneklem kümesinden 18 adet tipik örnek ve en çarpıcı olanları alınarak bulgular ayrıntılı şekilde sunulmuştur. Örneklemi oluşturan tablolar, Doğu'nun temsil edilmesi noktasında seyyahların ürettikleri metinler ve bu metinlerdeki Doğu imgeleriyle nasıl bir etkileşim içinde olduğunu ortaya çıkarmak için göstergebilimsel analiz yöntemi kullanılmıştır. Cinsiyet ve mekân bağlamında incelenen sanat eserlerinde Batı'nın Doğu'ya yönelik tanımlamaları ve sanat yoluyla cinsiyetler üzerinden oluşturduğu söylem ile temsili bir Doğu miti yaratıldığı sonucuna varılmıştır. Zengin bir Doğu imajı yaratma çabası içinde görünen Batılı'nın aslında sömürgeci faaliyetleri doğrultusunda geride kalmış bir Doğu'yu tasvir etme ve Doğu'yu öteki olarak adlandırma çabasına girdiği bilgisine ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, Orientalism East of the West under the name of creating awareness, we, and others have created the myth of a representative East aims to reveal. In the study, Jean Leon Geromie selected 43 works Denotation, connotation and myths were examined, and in this study this sample from a set of 18 typical and most dramatically, taking findings in detail is presented. Examples of statements that make up the East of travelers at the point representing the texts they produce and how these interact with the images of the East in these texts reveals that the method is used for the semiotic analysis. Examined in the context of gender and space for art in the East of the West of gender definitions and create through art discourse represented by the creation of an Eastern myth in which it was concluded. The effort to create a rich image that appears in the East of Western colonial activities actually lagging behind in line to illustrate an East and East of effort into naming the knowledge that others have achieved.