İslamofobi: Bir ırkçılık türü ve nefret suçu
Islamophobia: A form of racism and hate crime
  1. Tez No: 376429
  2. Yazar: HİLAL BARIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAMİT EMRAH BERİŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Race, Racism, Islamofobia, Hate Speech, Hate Crime, Islamofibia in Europe
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset ve Sosyal Bilimler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
Kavramsal tartışmalara rağmen İslamofobi hem İslam'dan korkma ve ürkme hem de Müslümanlardan çekinme ve onlardan hoşlanmama şeklinde tezahür eden irrasyonel bir korkudan, fobiden kaynaklanan çeşitli söylem, tutum ve tavırlar bütününden oluşan bir olguya dönüşmüştür. Irkçılık, yabancı düşmanlığı, önyargı, ayrımcılık, dışlanma, terör gibi kavramlarla tanımlandığı görülen İslamofobi'nin ortaya çıkmasında ve yaygınlık kazanmasında sosyal, kültürel, tarihî, dinî vb. çok çeşitli sebepler etkili olmuştur. Tezimizde İslam ve Batı medeniyetleri kıskacında bir kavram olarak incelenecek İslamofobinin Müslümanları ne derece etkilediği, raporlar ışığında tartışılmış ve okuyucuya sunulmuştur. İslamofobinin yeni bir kültürel ırkçılık formu ve nefret söylemi/suçu olup olamayacağı tartışması olduğu ortaya konmuştur. Irk, Irkçılık, İslamofobi, Nefret Söylemi, Nefret Suçu, Avrupa'da İstamofobi.
Özet (Çeviri)
Against conceptuall discussions, Islamophobia turned into a phenomenon which consists of various discourses, attitude and manners originated from an irrational fear and phobia. This appears as both a fear of Islam, and bewaring and disliking of Muslims. Islamophobia has been identified with racism, xenophobia, prejudice, discrimination, exclusion, terror. As such, social, cultural, historical and religious reasons were effective in its emergence and dissemination. This research analyses both Islamophobia in the context of Islam and Western civilizations, and its impacts on Muslims. Through a litterature review of various reports, the discussion of whether Islamophobia is a new form of racism and hate speech/crime is examined.