Polislerde yaşanan travma sonrası stres bozukluğu
Post-traumatic stress disorder of police officers
  1. Tez No: 376533
  2. Yazar: ERTAN KARTAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL DİNÇER GÜNEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Psikoloji, Sosyoloji, Public Administration, Psychology, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Travma, Travma Sonrası Stres Bozukluğu, Polis, Stres, Belirti, Travma, Post-traumatic Stress Disorder, Police, Stress, Diagnostic
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Polis Akademisi
  10. Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ceza Adaleti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu tezin amacı, günlük çalışmalar nedeniyle ruhsal travma mağduru personelin varlığını gün yüzüne çıkarmak ve durumlarını incelemek, sosyal yaşama entegrasyon sürecinin önemini vurgulamaktır. Üç bölümden oluşan tezin; birinci bölümde travma ve travma sonrası stres ile ilgili kavramlar, ikinci bölümde yöntem ve bulgular, üçüncü bölümde tartışma ve öneriler kısmında travma sonrası stres, incelenmiş ve değerlendirilmiştir. Bu yazıda, tanı kategorisinin tarihsel gelişimi yanı sıra hastalığın sebepleri mevcut literatür ışığında tartışılacaktır. Travmatik yaşam olaylarının ruh sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine dair çok geniş bir literatür bulunmaktadır. Travma sonrası stres bozukluğu kişinin bedeninde ve ruhunda derin etkiler bırakan, kişinin duygu ve düşüncelerini önemli bir biçimde etki altına alarak hayatını yaşanmaz hale getiren ve ruhsal bunalımlara iten dramatik bir durumdur. Travma sonrası stres bozukluğu özellikle terörist saldırı ve yoğun toplumsal olaylar ardından da gözlemlenebilir. Özellikle sürekli savaş ve çatışma içerisinde bulunan A.B.D ve İsrail akademik araştırma merkezleri kurarak sorunun üstesinden gelmeyi çalışmışlardır. Bir diğer taraftan Ülkemizde ise yaklaşık otuz yıldır yürütülen terörle mücadelenin çıktıları arasında travma sonrası stres bozukluğu yok sayılmıştır. Eğer günlük polisiye görevlerin ifasının Travma Sonrası Stres Bozukluğuna yol açacağı bilinirse sağlıklı yaşam şartları sağlanacaktır. Travma Sonrası Stres Bozukluğunun farkında olmak personel yönetimi sürecine modern bir bakış açısı getirmenin yanında işleyiş süreci, koordinasyon, hesap verebilirlik ve denetim mekanizmaları açısından sağlıklı bir Emniyet Teşkilatının tesisine imkân sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to analyze the status of the infected personal through the period of daily work and to make them visible as the victims of posttraumatic stres disorder and to emphasize the importance of the of their social integration process. This thesis consists of three chapters. In the first chapter some concepts and meanings of the Posttraumatic Stres Disorder, in the second chapter methods and results, in the third chapter conclusion and to recommendations for further researchs over Posttraumatic Stress Disorder, have been examined and evaluated. In this paper, historical development of diagnostic category, and vulnerability factors will be discussed in the light of current literature. There is extensive literature on negative effects of traumatic life events on mental health. Posttraumatic Stress Disorder is a dramatic situation which causes deep effects to the body itself as well as the emotions and controls the thoughts and feelings of the personel forcing their life hard to live. Posttraumatic Stress Disorder especially can also be observed after terrorist attacks and riots. Especially, the countries like U.S.A and Israel continuously in a conflict situation founded instituonal resarch centers to overcome the problem. In the other hand Posttraumatic Stress Disorder was never seen as the outcomes of the terror period which lasts approximately thirty years in Turkey. If it is known that daily police work can cause Posttraumatic Stress Disorder, then healthy life conditions will be developed. Awarenes of Posttraumatic Stress Disorder will bring a modern insight into the personel management process beside the operational process, coordination, accountability and supervision mechanisms will establish a healthy police organization.