Felaket kurbanlarının kimliklendirilmesi (F2K/DVI), Türkiye'deki F2K çalışmaları, karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri
Disaster victim identification (F2K/DVI), DVI operations in Turkey, problems encountered and proposals for solutions
  1. Tez No: 376534
  2. Yazar: KENAN UYSAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYLA SEVİM EROL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Adli Tıp, Kamu Yönetimi, Forensic Medicine, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Felaket, Felaket Kurbanlarının Kimliklendirilmesi, Kimliklendirme, Adli Kimlik, Felaket Kurbanları, Disaster, Disaster Victim Identification, Identification, Forensic Identification, Disaster Victims
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Polis Akademisi
  10. Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Bilimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
İnsanoğlu felaketlerin gerçekleşmesini engelleyemez ancak felaket sonrasında etkilerini en aza indirgeyerek daha da kötü sonuçlar ortaya çıkmasına engel olabilir. Felaket Kurbanlarının Kimliklendirilmesi (F2K) çalışmaları da bu etkileri azaltmaya çalışmakla birlikte; dini, etik ve hukuki açılardan önemlidir. Bu çalışmada, Türkiye'de henüz kurulmamış olan F2K ekiplerinin nasıl oluşturulacağı, organize olacağı ve olası felaketlerde hangi kimliklendirme metotları kullanılacağı üzerine örnek bir model önerilmektedir. Interpol'ün üye ülkeler için tavsiye ettiği F2K ekipleri organizasyon şeması ve görevleri incelenmiş, yaşanmış F2K operasyonlarından edinilen tecrübeler ışığında öneriler yapılmış ve bu konudaki mevcut literatür çalışmaları incelenmiştir. Dünyaca bilinen felaketlerden sonra gelişmiş ülkelerin ekiplerince yürütülen kimliklendirme operasyonları incelenerek ülkemizde yapılacak çalışmalara ışık tutulmuştur. Felaketlerde kimlik tespitini gerçekleştirebilmek sistemli ve organize bir çalışmanın ürünü olarak karşımıza çıkmaktadır ve görev alacak bütün kurumlar koordineli olarak çalışmalıdır. Sonuç olarak, ülkemizde F2K ekiplerinin bir an önce kurulması ve kurumsallaşması sonucuna varılmıştır. Ayrıca, konu ile ilgili kurumlardan F2K çalışmalarında bulunmuş uzmanlar ve yöneticiler ile yapılan görüşmelerden de bu ekiplerinin doğrudan Başbakanlığa bağlı olarak Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Üniversiteler, Adli Tıp Kurumu Başkanlığı, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve Sivil Savunma Uzmanlığı Teşkilatı temsilcilerinden oluşturulması görüşü baskın görüş olarak ortaya çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
Humanbeing can not avert a disaster but able to decrease the effects of it in order not to come up worse conditions. Disaster Victim Identification operations are so significant in terms of religion, ethics and legislation. The aim of this MA Dissertation is to make purposes to form and organize DVI teams which have not been formed in Turkey yet and to draw a model DVI organization is to use scientific identification methods. The structure and the tasks of DVI teams recommended by Interpol have been analysed, proposals have been made in the light of experiences gained after DVI operations and all the literature relative to DVI operations have been investigated. This work also lights the way for DVI operations in Turkey by analysing identification operations carried out after the well-known disasters all over the world. Identifying the victims after a disaster requires a systematic and organized work and all the assigned organizations should work in a coordination. As a result, DVI teams are to be formed in our country as soon as possible. Besides, after having interviews with the experts and directors from the relevant organizations these teams should be formed from the experts working in some organizations such as Universities, Forensic Medicine Council, Turkish National Police, General Headquarters of Gendarmerie, Civil Defense Units and also carry out these operations under the authority of Prime Ministry.