Trafik kazalarının çocuklar üzerindeki etkileri ve trafik polislerinin çocukları koruyucu görevleri
The effects of traffic accidents on the children and the protective tasks of traffic policemen for the children
- Tez No: 376535
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İHSAN KELEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Trafik, Traffic
- Anahtar Kelimeler: Karayolu Trafik Sistemleri, Karayolunda Trafik Kazaları, Haddon Matriksi Modeli, Çocukların Trafik Güvenliği, Road Traffic Systems, Highway Traffic Accidents, Haddon Matrix Model, Children's Traffic Safety
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Polis Akademisi
- Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ulaşım Güvenliği ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 205
Özet
Küreselleşen dünyada, iletişim, ulaşım ve otomotiv teknolojilerinde yaşanan baş döndürücü gelişmeler, 21.yüzyılın toplumlarının karmaşık trafik sorunlarıyla ve sürekli artan trafik kazalarıyla karşı karşıya kalmasına neden olmuştur. Bu tez çalışmasının temel amacı; 0-14 yaş grubundaki çocukları trafik kazalarından ve bu kazaların zararlarından koruyacak eğitsel, denetsel ve çevresel boyutları olan trafik güvenliği stratejileri geliştirmektir. Teorik bir çalışma olarak yapılan araştırmada ilk olarak, trafiği oluşturan yol, araç ve insan şeklindeki üç temel unsurdan oluşan trafik sistemlerinin kapsamlı analizi yapılmıştır. Daha sonra 0-14 yaş grubundaki çocukların, karayolu trafik sistemleri içinde yetişkinlere göre oldukça farklı olan bilişsel, fiziksel ve eğitsel özellikleri trafik kazaları açısından detaylı bir şekilde incelenmiştir. Çocukların her türlü kazadan korunması amacıyla geliştirilen,“Haddon Matriksi”Modeli esas alınarak; çocukları mağdur eden trafik kazalarını önleme ve bu tür kazaların zararlarını azaltmayı amaçlayan,“Trafik Kazalarından Çocukları Koruma ve Kaza Zararlarını Azaltma Modeli”şeklinde yeni bir model önerilmiştir. Önerilen bu model kapsamında, 0-14 yaş grubundaki çocukların trafik güvenliğini, eğitim uygulamaları yoluyla, çocukların yaşadıkları fiziksel çevrenin çocuklara göre yeniden düzenlenmesi yoluyla, trafik polislerince sürdürülen genel trafik denetimlerinde ve trafik polislerinin müdahale ettikleri trafik kazalarında uygulaması amacıyla çeşitli stratejiler geliştirilmiştir. Böylece araştırmada,“Trafik Kazalarından Çocukları Koruma ve Kaza Zararlarını Azaltma Modeli”kapsamında geliştirilen bu temel stratejilerin ülkemizde uygulanması durumunda, 0-14 yaş grubundaki çocukların trafik kazalarından ve bu kazaların neden olduğu zararlardan büyük oranda kurtulacağı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Amazing developments in communication, transportation and automotive technologies have brought complex traffic problems and rapidly increasing traffic accidents to 21th century societies. The main purpose of this thesis is to develop traffic safety strategies with educational, supervisory and environmental dimensions in the aim of protecting the 0-14 year old children from traffic accidents and the damages of these accidents. Literature review method which is evaluated as a qualitative method has been applied within the framework of mentioned main purpose in this research. Firstly, the cognitive, physical and educational characteristics of 0-14 year-old children which dramatically differ from the adults' have been elaborately examined in terms of traffic accidents in this research. Afterwards, the research offers a model named“Protection of Children from Traffic Accidents and Accident Mitigation Model”which has been developed on the basis of“haddon matrix”model aiming to prevent children from all kinds of accidents. In the context of the proposed model; some strategies have been developed for the education of 0-14 year-old children on traffic safety, reorganization of the physical environment according to the safety of children, traffic policemen in general traffic controls and traffic accidents. Thus, it has been concluded that the practice of“Protection of Children from Traffic Accidents and Accident Mitigation Model”in our country would prevent 0-14 year-old children from traffic accidents and dire consequences of these accidents in a large proportion.