Ankara şehir içinde meydana gelen yaralanmalı yaya kazalarının konumsal olarak irdelenmesi
A Locational examination of pedestrian injunes in urban area of Ankara
- Tez No: 125882
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KÜRŞAT ÇUBUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Trafik, Traffic
- Anahtar Kelimeler: Yaya Kazaları, Yaya Güvenliği, Kaza Tipleri
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Trafik Planlaması ve Uygulaması Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 181
Özet
ANKARA ŞEHİR İÇİNDE MEYDANA GELEN YARALAMALI YAYA KAZALARININ KONUMSAL OLARAK İRDELENMESİ (Yüksek Lisans Tezi) Senem ÇINARBAŞ AKIN GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Eylül 2002 ÖZET Bilindiği gibi, trafik, yayaların, hayvanların ve araçların karayolları üzerindeki hal ve hareketleridir.Güvenli bir trafik ve ulaşım sisteminin kurulması, özellikle kent içi trafik güvenliğinin geliştirilmesi, yayayı en azından taşıtlar kadar hatta taşıtlardan daha öncelikli olarak trafik sisteminin bir unsuru olarak düşünen bir anlayış çerçevesinde yapılacak düzenleme ve uygulamalarla mümkündür. Bu düzenleme ve uygulamalar da unutulmamalıdır ki yaya trafiğin, trafik ulaşımın, ulaşım ise kentin bir parçasıdır. Bu bağlamda yaya, trafiğin asli bir unsuru ise yaya güvenliği de toplam trafik güvenliğinin bir unsurudur. Güvenli, sağlıklı ve rahat yaşama ortamlarının oluşturulması, yerleşim alanlarında yaşayanlar için önemlidir. Öte yandan nüfusun her kesimi için (çocuklar, yaşlılar ve özürlüler öncelikli olarak) güvenli seyahat imkanı sağlama“Trafikte insan öncelikli”bir anlayışla mümkündür. Seyahat etmek için harcanan sürenin belli bir büyüklükteki oranı şehir içi alanlarda geçmektedir. Bu zaman içerisinde yaya, metal ve kendisinden kat kat güçlü bir nesnenin karşısında daha büyük tehlikelere açık bir varlık olarak yer almaktadır. Trafikte 'yaya' göstereceği davranışlardan dolayı araç içindeki sürücü ve yolcuların güvenliğini tehlikeye ya da zarara sokabilecek aktif bir unsurdur.Böylece yayaların karıştığı trafik kazalarına, yayaların davranışları sonucunda gelişen ancak kendilerinin bizzat karışmadıkları kazalar da eklendiğinde yaya güvenliği ve davranışı sorunu esas itibariyle trafik güvenliği sorununun en önemli unsurlarından biri olarak ortaya çıkmaktadır. Bilim Kodu.-500.10.23
Özet (Çeviri)
Ill A LOCATIANOL EXAMINATION OF PEDESTRAIN INJURIES IN URBAN AREA OF ANKARA (M.Sc.Thesis) Senem ÇINARBAŞ AKIN GAZİ UNTVERSTY INSTITUTE SCIENCE AND TECNOLOGY September 2002 ABSTRACT As known, traffic is the movements and actions of vehicles and pedestrians on highways and streets. On the contrary, the traffic system in many places show that traffic is arranged based on the principle of vehicle priority and superiority. Establishing a safe traffic and transportation system, especially developing the safety of in-city traffic is only possible when pedestrians are regarded as important as vehicles and even when they get more priority than vehicles. During the arrangements and implementations, it should not be forgotten that the pedestrian is an element of traffic, traffic is an element of transport, transport is an element of city. In this respect, if pedestrian is a main element of traffic, then pedestrian safety is an element of overall traffic safety. It is important to form safe, healthy and comfortable living environments for people in residential areas. Providing safe travel possibilities for every part of population (with priority to children, old and handicapped people) is only possible with a mentality of“human priority in traffic”. Most part of the time spent for travel elapses in city areas. The pedestrian is subject to high danger as a poor, weak existence opposed to a metal much stronger object. The behavior of pedestrians may jeopardise the safety of driver or passengers in the vehicles. Therefore, accidents also arise as a result of behaviors of the pedestrians, where they're not involved personally. When these accidents are added to pedestrian-IV involved accidents, the pedestrian safety and behavior comes out to be principally the most important factor of the traffic safety issue. Scinece code Key word Page Number Adviser 500.10.23 Pedestrain Accident,Pedestrain Safety, 178 Yrd.Doç. Dr.Kürşat ÇUBUK »-£££2 aa