Terörle mücadelede sivil toplumun rolü: Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde kanaat önderleri
The role of the civil society in combatting with terror-opinion leaders in Eastern and Southeastern Anatolia regions
  1. Tez No: 376547
  2. Yazar: EYÜP ORTATEPE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT SEVER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Kanaat Önderi, Sivil Toplum, Terörle Mücadele, PKK, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri, Opinion Leader, Civil Society, Combat with terror, PKK, Eastern and Southeastern Anatolia Regions
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Polis Akademisi
  10. Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Güvenlik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 238
Özet
Bu çalışma terörle mücadelede genelde sivil toplumun, özelde ise Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerindeki kanaat önderlerinin rolünü araştırma amacıyla yapılmıştır. Çalışmada sivil toplumun tarihsel süreci, Türkiye'de sivil toplum kuruluşları, sivil toplumun huzurun ve barışın sağlanmasındaki rolleri, terörle mücadele stratejileri ve sivil toplum, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerindeki kanaat önderlerinin terörle mücadeledeki rolleri incelenmiştir. Çalışma kapsamında Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde sivil toplum kuruluşu yetkilileri ve bölgenin kanaat önderleriyle yüz yüze mülakatlar yapılmıştır. Bu mülakatlarda kanaat önderlerinin bölgedeki yeri ve önemi, bölge halkı üzerindeki etkileri, kanaat önderleri ile devlet ilişkileri, terörle mücadelede kanaat önderlerinin katkılarının olup olmadığı, kanaat önderlerinin terörün sebepleri ve çözüm yolları hakkındaki düşünceleri araştırılmıştır. Mülakat bulgularına göre, kanaat önderlerinin bölge halkı üzerindeki etkilerinin farklı sebepler nedeniyle değişikliğe uğradığı, kanaat önderlerinin terör veya siyasi konulardan mümkün olduğunca uzak durmaya çalıştıkları tespit edilmiştir. Çalışma, terörle mücadelede sivil toplumun ve kanaat önderlerinin rolüyle ilgili yapılacak akademik çalışmalar ve bu alanda politika belirleyiciler için katkı sağlamayı hedeflemiştir.
Özet (Çeviri)
This dissertation was studied in order to explore the role of civil society in general and opinion leaders specifically in combatting with terror in Eastern and Southeastern Anatolian Regions. The historical process of civil society, the civil societies in Turkey, the roles of civil societies to ensure public peace and order, counter-terrorism strategies and civil societies, the roles of opinion leaders in combatting with terror in Eastern and Southeastern Anatolia Regions were discussed in detail in the dissertation. As a requirement of the study, face-to-face interviews were carried out with non-governmental organization authorities and opinion leaders in Eastern and Southeastern Anatolia Regions. The role and importance of the opinion leaders in the regions, the influence of them on the people, the relation between opinion leaders and the state, the possible impact of opinion leaders on combatting with terror, and the views of opinion leaders about the causes and solutions of the terror were analyzed through those interviews. At the end of the study, it was found that the influence of the opinion leaders on the people decreased gradually and they tend to keep away from terror and political issues. The dissertation aimed to give an idea to the policy makers and contribute to the scholars who study about the roles of civil society and opinion leaders in combatting with terror.