Türk Polis Teşkilatında amirlerin ve polis memurlarının kariyer planlaması: İstanbul Emniyet Müdürlüğünde bir alan araştırması
Career planning of supervisors and police officers in Turkish National Police: A field study on the Istanbul Security Directorate
  1. Tez No: 376546
  2. Yazar: GÖKHAN ORKUN ŞENEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN HÜSEYİN ÇEVİK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kariyer, Kariyer Planlaması, Kariyer Yönetimi, Polis, EHS Personel, Career, Career Planning, Career Management, Police, SSB Personnel
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Polis Akademisi
  10. Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güvenlik Stratejileri ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 241
Özet
İnsan kaynaklarının stratejik önem kazandığı günümüzde bilim ve teknolojideki ilerlemeler ile sosyal ve ekonomik gelişmeler örgütleri değişime zorlamaktadır. Gelişime açık örgütler hedeflerine daha kolay ulaşabildikleri gibi çalışanlarını da kariyerleri hakkında daha umutlu hale getirmektedirler. Değişime ayak uyduramayan örgütler ise hedeflerine ulaşamadıkları gibi çalışanlarının kariyer beklentilerine de cevap verememektedir. Tüm örgütlerde olduğu gibi Türk Polis Teşkilatında (TPT) da çalışanların beklentileri ile örgütün hedeflerinin örtüşmesi gereklidir. Bu çalışmada, TPT'de görevli Emniyet Hizmetleri Sınıfı (EHS) personelin kariyeriyle ilgili ileriye dönük planını başarılı bir şekilde yapıp yapmadığı, mevcut kariyer yönetimi uygulamaları ile beklentilerinin ne ölçüde karşılanabildiği, seçtiği kariyerin iş doyumunu ne oranda sağlandığı İstanbul Emniyet Müdürlüğünde görevli 1032 EHS personele uygulanan anketle belirlenmeye çalışılmıştır. Elde edilen verilerden katılımcıların çoğunun seçtiği kariyerin iş doyumunu artırdığı, büyük bir çoğunluğunun ise seçmiş olduğu kariyerden gurur duyduğu anlaşılmaktadır. Diğer yandan, personelin büyük bir çoğunluğu Emniyet Teşkilatında kariyer beklentilerinin yeterince karşılanamadığını düşünmektedir. Bu durum, personelin, iş doyumunu arttıran gurur duyduğu bir mesleğe sahip olduğu; ancak mevcut kariyer yönetimi uygulamalarının beklentilerine yeterince cevap veremediği ve bu nedenle de büyük bir kısmının kariyeriyle ilgili geleceğe dönük başarılı bir planlama yapamadığı şeklinde yorumlanabilir. Bu problemi aşabilmek amacıyla TPT bünyesinde 'Kariyer Rehberlik ve Danışmanlık Sistemi'nin kurulmasının yerinde olacağı önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Increasing strategic importance of human resources, advances in science and technology, social and economic developments are forcing organizations to change. Organizations which are open to development reach their goals easier as they make their employees more hopeful about their own careers. If organizations cannot keep up with the changes, they will not reach their goals; besides they will not meet the career expectations of their employees. As in all organizations, overlap with the expectations of the Turkish National Police (TNP) employees and the organization's objectives is required. In this study, we conducted a survey on 1032 Security Services Branch (SSB) officials from Istanbul Security Directorate. We sought to determine whether the SSB staff in TNP made their forward-looking career plan successfully, to what extent the existing career management practices and expectations can be met, to what extent their chosen career provided job satisfaction. In the light of the data obtained, it is understood that chosen career increased job satisfaction of the majority of the respondents that vast majority are proud of their chosen career. On the other hand, most of the personnel consider that career expectation in TNP is not adequately met. Therefore, it can be interpreted that personnel have an increased job satisfaction which they are proud of; however current career management implementations are not satisfactory. As a consequence, majority of them are not able to make a successful forward-looking career plan. In order to overcome this obstacle, it is recommended that it will be appropriate to establish 'Career Guidance and Counseling System'.