Türk vergi sisteminde AR-GE teşviklerinin etkinliğinin değerlendirilmesi
To appreci̇ate productity of R & D promotion at Turkish tax system
- Tez No: 376560
- Danışmanlar: PROF. DR. OKTAY TAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: AR-GE Teşvikleri, Etkinlik, İleri teknoloji
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Denetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Günümüz küresel ekonomik sistemin unsuru olan tüm ülkelerin ortak amacı ekonomik büyümelerini sürdürebilmek için rekabet gücünü korumaktır. Ülkeler rekabet gücünü artırmak için teknoloji ve yenilik arayışına girmiş bu da onları eğitim ve AR-GE yatırımlarına itmiştir. Yeni ekonomik düzen ve bilgi toplumunun egemen olduğu dünyada bir çamaşır makinesinin içerisindeki bilgiyi üretmek o makineyi üretecek sermayeye sahip olmaktan daha önemli hale gelmiştir. Yeni ekonomik düzende gelişmiş ülkeler yeni teknoloji ve bilgi üretmeye odaklanıp ürünün imalatını işgücünün ucuz olduğu ülkelerde yaptırıp daha yüksek karlar elde etmeyi hedeflemişlerdir. Bunun içindir ki, ABD'de imalat sektöründeki istihdam oranı toplam istihdam içerisinde % 10'un altına inmiştir. Bu çalışmanın amacı rekabetin çok hızlı olduğu ekonomik sistemde Türkiye'nin ihracattan daha fazla pay alabilmek için yapmış olduğu AR-GE teşviklerinin etkinliğini değerlendirmektir. AR-GE yatırımlarını teşvik etmek için kamu bir yandan 5746 sayılı Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun, Kurumlar Vergisi'nde indirimler, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Destekleme Kanunu gibi vergisel teşvikler sağlarken diğer yandan KOSGEB, TÜBİTAK, TTGV gibi kurumlarla finansal destekler sağlamaktadır. Bu çalışma ile AR-GE teşviklerin kapsamı ve sonuçlarını incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The common purpose of the countries which are the esseintial part of today's global economy is trying to save competition among them tosustain their economic growth. As a result of this, these countries introduce next generation technologies, innovation sand R&D developments. All of the studies mean that today's most important aim is information technology. For istance, if you produce a washing machine, the first important need is information technology. Then the capital and money functions comes secondly. According to new ecenomic systems, developed countries prefer to make investments the places where low labour cost could be found. And they focus on producing new Technologies and information stogain maximum possible profit. So that, in the USA, the population of manufacturing recruitment is under 10% percent of overall recruitment. In this hard economic competition, this study focus on the effectiveness of Turkey's R&D strategy. Is that stratigies have enough development increase the whole export rate of the country? In addition, the government also introduces new R&D legislations with the article 5746. For example, discounts in corporate taxation, tax promotion sand financial supports. These financial support senforced by KOSGEB, TUBİTAK and TTGV. Key Words : R&D Promotion, Productivity, High Technology