İç kontrol ve iç denetimin bağımsız denetim açısından önemi ve bir anket çalışması
The importance of internal control and internal audit in terms of independent audit and a survey study
- Tez No: 376565
- Danışmanlar: PROF. DR. TARGAN ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İç kontrol, İç denetim, Bağımsız denetim, Internal Control, Internal Audit, Independent Audit
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Ve Denetim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 194
Özet
İç kontrol, yönetim kurulu, yöneticiler ve çalışanlar tarafından yönlendirilen, faaliyetlerinin etkinliği ve verimliliği, finansal raporlamanın güvenilirliği, ilgili yasalara ve düzenlemelere uygunluğu konusunda amaçlarına ulaşılıp ulaşılmadığı yönünde makul güvence sağlamak amacıyla tasarlanmış bir süreçtir. İç denetim; işletmenin faaliyetlerini geliştirmek ve katkıda bulunmak amacıyla tasarlanmış bağımsız, tarafsız, güvence ve danışma sağlayan bir süreç olarak tanımlanır. Bu çalışmada iç kontrol, iç denetim ve bağımsız denetim kavramları ayrıntılı olarak incelendikten sonra, iç kontrol ve iç denetimin bağımsız denetim açısından önemi vurgulanmıştır. Anket uygulaması ile bağımsız denetim şirketlerinin görüşleri tespit edilmiştir. Sonuç olarak iç kontrol ve iç denetimin bağımsız denetim açısından öneminin büyük olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Internal control is a process directed by board of directors, supervisors and workers, which provides a reasonable guarantee if the firm reaches its aims about efficiency and productivity, reliability of financial reports, relevance to laws and regulations. Internal audit is defined as an process of objective, independent, guarantee and consultation, which improves and contribute operation's activities. This study, after a detailed analysis of internal control, internal audit and independent audit, emphasizes on the importance of internal control and internal audit for independent audit. Views of independent audit firms are determined by survey technic. As a result, it's concluded that internal control and internal audit is very important for independent audit.