Bağımsız denetim sürecinde iç denetimin önemi ve örnek vaka
Importance of indoor control in independent auditing and sample case
- Tez No: 487419
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE PAMUKÇU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Denetim, İç kontrol, İç Denetim, Bağımsız Denetim, Auditing, Internal Control, Internal Auditing, Independent Auditing
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Muhasebe Ve Denetim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Uluslararası işletmelerde yaşanan denetim skandalları nedeniyle denetime bakış açısı değişmiş, güvenilir ve kaliteli finansal raporlamaya olan ihtiyaç artmıştır. Tüm bunları sağlamak üzere bağımsız denetim faaliyetleri daha önem kazanmıştır. İşletmeler varlıklarını sürdürebilmek, riskleri belirlemek, olası hata ve hileleri önlemek ve önlem almak amacıyla iç kontrol sistemlerini ve iç denetim birimlerini oluşturmak, bu faaliyetleri kontrol etmek amacıyla bağımsız denetime ihtiyaç duymaktadırlar. Finansal tablolardaki bilgilerin doğru ve güvenilir olmasının güvencesi ise bağımsız denetçiler tarafından yapılan denetimdir. Bilgi kullanıcıları işletme ile ilgili kararlarını, alanında uzman ve tarafsız olan bağımsız denetçilerin hazırladıkları bu raporlara dayanarak verebilirler. Kurumsal yönetim anlayışında, iç denetime sahip olan işletmeler daha güvenli değerlendirilmektedir. İç denetim, şirketlerin sürekliliği açısından önemli olan faaliyet karlılığını sürdürebilmesi, gelecek planlamaları ve verilecek kararlarla yönetilmesinde, bilgi güvenilirliğini sağlamada büyük önem taşır. Bu çalışmada, Bağımsız denetimde iç denetimin önemi üzerinde durulmuştur. İşletmelerdeki iç kontrol sistemi, iç denetim ve bağımsız denetim çalışmaları, bağımsız denetçiye zaman ve maliyet bakımından da yarar sağlar. Bağımsız denetçi, etkin bir iç kontrol sistemi ve yeterli iç denetim olan işletmede denetim faaliyetlerini denetim kanıtları arasında değerlendirmekte ve görüşünü sunabilmektedir. Bilgi teknolojilerindeki gelişmelerle birlikte sermaye piyasalarına yatırımcı kazanmanın yanında, temel amacı karlı alanlara yatırım yapmak olan yatırımcıların da piyasada kalmalarını sağlamak gerektiğinden, bağımsız denetim faaliyetlerinin daha etkin ve verimli yapılması gereksinimi ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Due to audit scandals in international businesses, the point of view has changed and the need for reliable and quality financial reporting has increased. Independent audit activities have gained more importance in order to provide all of these. Businesses need independent testing to establish internal control systems and internal audit units to control these activities in order to be able to sustain their assets, identify risks, prevent possible errors and tricks, and take precautions. The assurance that the information on the financial statements is accurate and reliable is the audit conducted by independent auditors. Information users can make business decisions based on these reports prepared by independent auditors who are expert and impartial in their field. In corporate governance, businesses that have internal duties are evaluated more securely. Internal audit is crucial in ensuring the reliability of information when companies are able to maintain profitability that is important for the sustainability of the company, to be managed with future plans and decisions to be made. In this study, the importance of internal audit in independent audit is emphasized. The internal control system, internal audit and independent audit work in the enterprises also benefit from independent audit time and cost. The independent auditor evaluates the audit activity between the audit evidence and the opinion of the enterprise which has an effective internal control system and sufficient internal audit. Along with the advances in information technology, it has become necessary to make the independent audit activities more efficient and productive, since it is necessary to ensure that the investors who invest in the profitable areas of the main purpose as well as the investors in the capital markets stay on the market.