Üniversite öğrencilerinde meme kanseri bilgi seviyesi: Geniş Kapsamlı Meme Kanseri Bilgi Testinin geçerlik ve güvenirlik çalışması
Breast cancer knowledge level in university students: Reliability and validity of Comprehensive Breast Cancer Knowledge Test
- Tez No: 376615
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET TOSUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Geniş Kapsamlı Meme Kanseri Bilgi Testi, geçerlik, güvenirlik, meme kanseri, Comprehensive Breast Cancer Knowledge Test, reliability, validity, breast cancer
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Bu araştırmada üniversite öğrencilerinde meme kanseri hakkında bilgi seviyesinin ölçülmesi için Geniş Kapsamlı Meme Kanseri Bilgi Testi (GKMKBT)'nin geçerlik ve güvenirlik çalışması gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklemini Okan Üniversitesi ve Marmara Üniversitesi'nde öğrenim gören 188 kız öğrenci oluşturmuştur. Bu çalışmadan elde edilen veriler ışığında üniversite eğitimi gören kız öğrencilerin meme kanseri bilgi düzeyleri hakkında bilgi edinilmesi amaçlandığı gibi aynı zamanda henüz Türkiye'ye geçerlik ve güvenirlik çalışması yapılmamış bir ölçeğin gelecekteki araştırmalarda temel bilgi seviyesini ölçmek üzere kullanılmak üzere kazandırılması amaçlanmıştır. Önleyici sağlık çalışmaları açısından gençlerin bilgilendirilmesi, bir toplumun gelecekteki yetişkin popülasyonunun sağlık davranışlarının kontrolü açısından büyük önem taşımaktadır. Geleceğin eğitimli kadınlarını oluşturacak olan üniversite öğrencisi genç kızlar sağlık davranışları ile aynı zamanda topluma da bir rol modeli olacaklarından bilgilendirilme açısından önemli bir hedef kitle oluşturmaktadırlar. Bu amaç doğrultusunda mevcut çalışmada Geniş Kapsamlı Meme Kanseri Bilgi Testi'nin geçerlik ve güvenirlik çalışması gerçekleştirilmiştir. Araştırmada veri toplamak amacı ile araştırmacı tarafından oluşturulan demografik bilgi formu, Champion Sağlık İnanç Modeli Ölçeği ve Geniş Kapsamlı Meme Kanseri Bilgi Testi kullanılmıştır. Yapılan analizlerde ölçeğin geçerliğini değerlendirmek için, yapı geçerliğine ve kapsam geçerliğine (kriter geçerliği ve ayırt edici geçerlik) bakılmıştır. Güvenirlik çalışması için ise ölçeğin test tekrar-test güvenirliği ve iki yarım güvenirlik analizleri yapılmıştır. Araştırmanın sonuçları Geniş Kapsamlı Meme Kanseri Bilgi Testi'nin Türk örneklemi için geçerli ve güvenilir bir ölçüm aracı olduğunu göstermiştir. Çalışmanın bulguları mevcut literatür ışığında tartışılmış ve yeni çalışmalar için öneriler değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to evaluate knowledge levels of breast cancer in university students and conducting the reliability and validity analyses for the Comprehensive Breast Cancer Knowledge Test. The sample of the study included 188 female students who were continuing their education in Okan University and Marmara University. This study aims at collecting information on knowledge levels of university students and conducting reliability and validity analyses of a test that has not been adapted to Turkish population yet. By accomplishing this, it aims to provide future studies a tool for using in defining basic knowledge levels on breast cancer. Preventive health studies function as an important tool in informing young population, and thus raising awareness and controlling health behaviors in the adult populations of the future. Female university students will make up the educated adult population of the future and function as a role model in the society. For this reason, the participants in this target population are considered as of crucial importance. Considering these aims, analyses were conducted to evaluate the reliability and validity of Comprehensive Breast Cancer Knowledge Test. For data collection, a demographic information form that was developed by the researcher, Champion's Health Belief Model Scale and Comprehensive Breast Cancer Knowledge Test was used. In order to evaluate the validity of the scale construct validity and content validity (criterion and discriminant validity) analyses were conducted. As for the reliability analyses test re-test and split half reliability analyses were conducted. The results of the study indicate that the Comprehensive Breast Cancer Knowledge Test is a valid and reliable scale for Turkish population. The findings of the study have been discussed in light of the current literature on the subject and relevant suggestions have been made for future studies.