İmalat sanayinde faaliyet gösteren işletmelerin ihracat performanslarının değerlendirilmesi: Konya Karaman ve Aksaray illerinde bir araştırma
The evalation of export performance of the firms in manufacturing sector: A research in Konya, Karaman, Aksaray
- Tez No: 376688
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET HALİT YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İhracat, İhracat Pazarlaması, Performans, İhracat Performansı, Export, Export Marketing, Performance, Export Performance
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aksaray Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu tez çalışmasının temel amacı, Konya, Karaman ve Aksaray illerinde imalat sanayinde ihracat faaliyeti gerçekleştiren işletmelerin ihracat performanslarını ve bu işletmelerin ihracat performanslarına etki eden belirleyicileri incelemektir. Bu nedenle seçilen illerde yer alan 160 işletmenin girişimcilerine ve yöneticilerine yüz yüze mülakat tekniği ile anket uygulaması yapılarak veriler toplanmıştır. Araştırmadan elde edilen anketler, araştırmanın amaç ve kapsamı doğrultusunda ileri sürülen hipotezleri test etmek amacıyla korelasyon analizi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve t testi kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre ihracat performansına; işletme özellikleri, yönetsel özellikler, diyalog koşulları gibi içsel ve endüstri özellikleri, yabancı ve yerel pazar özellikleri gibi dışsal faktörler ile ihracat pazarlaması stratejilerinin etki ettiği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The purpose of the research is to examine the export performance of the manufacturing firms operated in Konya, Karaman and Aksaray cities and the determinants affect the firms export performance. In this context, the data was collected by a face-to-face survey applied to 160 firms' entrepreneurs and managers. The correlation analysis, one-way analysis of variance (ANOVA) and t test were used to test the hypotheses created in line with the surveys obtained from research, research purpose and scope. It is possible to be understood that internal and industrial features such as businesses' characteristics, managerial abilities, dialogue conditions and external features like foreign and local market characteristics and the export marketing strategies affect the export performance according to the findings from the research.