Sıçanlarda di̇yetle i̇ndüklenen obezi̇tede DHEA ve forskoli̇n tedavi̇si̇ni̇n vücut ağırlığı, li̇poprotei̇n li̇paz, serbest yağ asi̇tleri̇, serbest T3, serbest T4, alt, ast, tri̇gli̇seri̇d ve i̇nsüli̇n rezi̇stansı üzeri̇ne olan etki̇leri̇ni̇n araştırılması
Investigation of the effect of DHEA and forskolin treatment on body weight, lipoprotein lipase,, FREE FATTY ACIDS, FREE T3, FREE T4, AST, ALT, triglyceride and insulin resistance in diet-induced obesity in rats
  1. Tez No: 376791
  2. Yazar: ERKAN TAŞYÜREK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SADIK BÜYÜKBAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Obezite, Forskolin, DHEA, ALT, Tiroid Hormonları, Obesity, forskolin, DHEA, ALT, thyroid hormones
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Amaç: Bu çalışmada, sıçanlarda diyetle indüklenen obezite modeli oluşturarak DHEA ve forskolin tedavisinin vücut ağırlığı, lipoprotein lipaz, serbest yağ asitleri, serbest T3, serbest T4, ALT, AST, trigliserid ve insülin rezistansı üzerine olan etkilerini araştırdık. Gereç ve yöntem: 40 adet Wistar cinsi dişi sıçan kontrol, obez kontrol, forskolin alan, DHEA alan ve ikisini kombine alan olmak üzere 5 gruba ayrıldı. İlaç tedavisinin bitiminde kalpten sıçanların kanları alındı, santrifüj edildi ve serumları -80OC'ye konuldu. Çalışma günü serumlar oda ısısına getirilip testlerinin analizleri yapıldı. Bulgular: Forskolin tedavisi alan grupta, obez kontrole kıyasla kilo ve glukoz anlamlı olarak azalmakta ve kontrol grubunun seviyesine anlamlı olarak yaklaşmaktadır. DHEA tedavisi alan grupta, obez kontrole kıyasla glukoz anlamlı olarak azalmakta ve kontrol grubunun seviyesine anlamlı olarak yaklaşmaktadır. Kombine tedavisi alan grupta, obez kontrole kıyasla kiloyu anlamlı olarak azalmakta ve kontrol grubunun seviyesine anlamlı olarak yaklaşmaktadır. Forskolin alan grupta, obez kontrole kıyasla ALT'de anlamlı olarak artış varken, DHEA ve kombine alanlarda bu artış yoktur. Forskolin ve DHEA alan grupta, kontrole kıyasla serbest T3 seviyeleri anlamlı olarak artarken, kombine alan grupta hem serbest T3 hem de serbest T4 artmıştır. Diğer testlerde anlamlı bir değişiklik olmamıştır. Sonuç: Obezlerde kilo ve VKİ'nin düşüşü için forskolin kullanılırken, glukoz, trigliserid ve ALT'nin düşüşü için DHEA kullanılabilir. Forskolin ve DHEA tedavileri, tiroid hormon düzeylerini artırmanın dışında birbirlerinin etkilerini artırmamaktadır. Bu nedenden dolayı, obezlerde forskolin ve DHEA'nın kombine tedavisine gerek yoktur. Kombine tedavi, obez hipotiroidi hastalarının tedavisinde veya antiobezite olarak forskolin kullanılacaksa forskolinin olası akut hepatik yan etkilerini kompanse etmek amacıyla kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, we investigated the effect of DHEA and forskolin treatment on body weight, lipoprotein lipase, free fatty acids, free T3, free T4, ALT, AST, triglycerides and insulin resistance in rats with diet-induced obesity. Materials and Methods: Forty female Wistar rats were divided into five groups as controls, obese-controls, those treated with forskolin, with DHEA, and with the combination of both. At the end of drug treatment, blood samples were taken from the hearts of rats, centrifuged, and the sera were hidden in 80oC. On study day, the sera were analyzed in room temperature. Results: In the group treated with forskolin, weight and glucose are reduced significantly, compared to obese-controls significantly and come closer to the level of controls. In DHEA-treated group, glucose is reduced significantly, compared to control obese and comes significantly closer to the level of controls. In the combined-treatment group, compared to obese-controls, weight is reduced significantly. In forskolin-treatment group, ALT was seen to increase significantly, compared to obese-controls. In DHEA and combined-treatment groups, no increase was present as to ALT levels. In forskolin and DHEA-treatment groups, free T3 levels were significantly higher than controls. In combined-treatment group, both free T3 and T4 levels were found to be significantly higher, compared to controls. In other tests, no significant changes were observed. Conclusion: While forskolin is used to decrease BMI and weight ın obese rats, DHEA can be used to decrease glucose, triglycerides and ALT. Forskolin and DHEA treatments do not increase the effects of each other, except increasing thyroid hormone levels. So, combined treatment of forskolin and DHEA is unnecessary in treatment of obesity. Combination therapy may be used in the treatment of obese patients with hypothyroidism, or to compensate for the acute hepatic side effects of forskolin, if forskolin is used as an anti-obesity drug.