Diyetle indüklenen obez sıçanlarda Kastisin'in kan basıncı, insülin direnci ve lipid düzeylerine etkisi
Effect of casticin on blood pressure, insulin resistance, and lipid levels in diet-induced obese rats
  1. Tez No: 1016688
  2. Yazar: DEVRAN AYYILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZLEM OVAYOLU, PROF. DR. ŞENAY GÖRÜCÜ YILMAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Dislipidemi, Gen analizi, Hemşirelik, Kastisin, Obezite, Vitex agnus-castus, İnsülin direnci, Dyslipidemia, Gene analysis, Nursing, Casticin, Obesity, Vitex agnus-castus, Insulin resistance
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, Vitex agnus-castus bitkisinin baskın bileşiği olan Kastisin'in, diyetle indüklenen obez sıçanlarda obezite ile ilişkili, insülin direnci, kan basıncı ve lipid parametreleri üzerindeki etkisinin belirlenmesi amaçlandı. Araştırma etik onay alındıktan sonra 30 Ocak 2025 – 25 Nisan 2025 tarihleri arasında bir üniversitenin deney hayvanları araştırma ve uygulama merkezinde gerçekleştirildi. Araştırmada 24 adet sıçan; kastisin (CAS), yüksek yağlı diyet (YYD)+CAS ve YYD + Phosphate-Buffered Saline (PBS) olmak üzere dört gruba randomize edildi. Çalışmanın 11. haftasında CAS ve YYD+CAS gruplarına bir hafta süreyle 40 mg/kg/gün dozunda CAS uygulandı. Gruplar arasındaki farkın değerlendirilmesinde tek yönlü varyans analizi, gruplar arasındaki farkın belirlenmesinde Tukey veya Bonferroni, değişkenler arası ilişkilerde Pearson korelasyon analizi kullanıldı. Sonuçlar ortalama ± standart sapma olarak sunuldu. p<0.05 değeri anlamlı kabul edildi. YYD+PBS grubunda belirgin obezite, hiperinsülinemi, hiperleptinemi ve insülin direnci (HOMA-IR: 11.08) gelişirken, YYD+CAS grubunda tedavi vücut ağırlığının artışını baskıladı (%14), insülin direnci (HOMA-IR: 3.67) ve dislipidemiyi (Total kolesterol, LDL) iyileştirdiği belirlendi (p<0.05). CAS, obezitede baskılanan adiponektini %226 oranında artırırken (p<0.0001), yüksek olan leptin ve periferik serotonin düzeylerini sırasıyla %45 ve %53 oranında düştüğü görüldü (p<0.0001). YYD+PBS grubunda gelişen hipertansiyon YYD+CAS grubunda anlamlı ölçüde baskılandığı tespit edildi (Sistolik: 122 mmHg). YYD ile artan total oksidan kapasite (TOS) ve azalan total antioksidan kapasite (TAS), CAS ile kısmen düzeldi. Kahverengi yağ dokusunda YYD ile baskılanan termojenik genler (UCP1, PGC-1α), YYD+CAS grubunda kontrol seviyesine geri dönerken, artan RPS6 ve LSD1 gen ekspresyonları anlamlı şekilde baskılandığı görüldü (p<0.05). Bu çalışma, CAS'ın insülin direncini iyileştiren, güçlü anti-obezite ve anti-inflamatuar etkilere sahip olduğunu gösterdi. Bu açından CAS, obezite ve ilişkili metabolik ile kardiyovasküler komplikasyonların tedavisinde umut vadeden bir doğal bileşik olarak değerlendirilebilir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to determine the effect of castisin, the dominant compound of the Vitex agnus-castus plant, on obesity-related parameters such as insulin resistance, blood pressure, and lipids in diet-induced obese rats. After obtaining ethical approval, the research was conducted at a university's animal research and application center between January 30, 2025, and April 25, 2025. Twenty-four rats were randomized into four groups: castisin (CAS), high-fat diet (HFD)+CAS, and HFD+Phosphate-Buffered Saline (PBS). At week 11, the CAS and HFD+CAS groups received CAS at a dose of 40 mg/kg/day for one week. One-way analysis of variance was used to evaluate differences between groups, Tukey or Bonferroni analysis was used to determine differences between groups, and Pearson correlation analysis was used to determine relationships between variables. Results are presented as mean ± standard deviation. A p-value < 0.05 was considered statistically significant. In the YYD+PBS group, significant obesity, hyperinsulinemia, hyperleptinemia, and insulin resistance (HOMA-IR: 11.08) developed, while in the YYD+CAS group, treatment suppressed weight gain (14%), improved insulin resistance (HOMA-IR: 3.67), and reduced dyslipidemia (total cholesterol, LDL) (p<0.05). CAS increased adiponectin, which is suppressed in obesity, by 226% (p<0.0001), while high leptin and peripheral serotonin levels decreased by 45% and 53%, respectively (p<0.0001). Hypertension, which developed in the YYD+PBS group, was significantly suppressed in the YYD+CAS group (Systolic: 122 mmHg). Total oxidant capacity (TOS), which increased with YYD, and total antioxidant capacity (TAS), which decreased, were partially corrected with CAS. In brown adipose tissue, thermogenic genes (UCP1, PGC-1α) suppressed by YYD returned to control levels in the YYD+CAS group, while increased RPS6 and LSD1 gene expressions were significantly suppressed (p<0.05). This study demonstrated that CAS has strong anti-obesity and anti-inflammatory effects that improve insulin resistance. In this respect, CAS can be considered a promising natural compound in the treatment of obesity and related metabolic and cardiovascular complications.