Köpeklerde intraabdominal lezyonların ultrasonografik değerlendirilmesi
Ultrasonographic evaluation of intra-abdominal lesions in dogs
  1. Tez No: 376809
  2. Yazar: EMİNE YILDIZ KAHRAMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ BİLGE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Dog, Intra-abdominal lesions, ultrasound diagnosis
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu çalışmada, ADÜ Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesine getirilen ve intraabdominallezyon ön tanısı konan 22 klinik olgunun ultrasonografik muayene bulgularıdeğerlendirilmiştir. Elde edilen verilerin prognoz ve sağaltım açısından yararlılığınınliteratür bilgilerin ışığı altında irdelenmesi amaçlanmıştır.Materyali, Adnan Menderes Üniversitesi Veteriner Fakültesi kliniklerine getirilenklinik muayene sonrası intra-abdominal lezyon ön tanısı konan farklı yaş, ırk ve cinsiyettetoplam 22, ön çalışma gerçekleştirilen sağlıklı 10 olmak üzere toplam 32 köpek oluşturdu.Ultrasonografik muayenelerde, ADÜ Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesindebulunan Esaote marka MyLab30 Vet model Recihazlara ait multifrekans özelliğe sahip 3.0, 3.5, 5.0, 7.5, 8.0 MHz'lik lineer ve konveksproblar kullanıldı. Köpeklerin USG muayenesinde gerek duyulan olgularda sedasyon amacı ile motaongkv 61 Elde edilen bulguların tanıya ul ğaltım protokolünün düzenlenmesindeoperasyon yöntemi ve tekniği açısından çok değerli katkı verdiği bir kez daha ortayakonuldAnahtar Kelimeler; Köpek, İntra-abdominal lezyon, Ultrasonografik tanı
Özet (Çeviri)
In this study, ultrasonographıc findings of 22 clinical cases which brought to Adnanenderes Unıversıty Veterinary Faculty Clinics and prediagnosed intra-abdominal lesions,were evaluated. It was aimed to evaluate usefulness of the obtained ultrasonographıcndings on prognosis and treatment of the cases based on literatures.As a material, a totaly 32 dogs (10 healty dogs and 22 sick dogs), in various agesnd breeds, which brought Adnan Menderes Unıversity Veterinary Faculty Clinics andpre-diagnosed intra-abdominal lesion in clinical examination were studied.In ultrasonographic examinations, multi-frequency color Doppler ultrasonographynd 5.0, 6.6, 7.5, 8.0 MHz linear and microconvex probes were used.,a dose of 1 mg / kgxylazine hydrochloride (xylazine hydrochloride, 23:32 mg / ml, Rompun ®, Bayer) or 20g / kg medetomidine (Medetomidine hydrochloride 1 mg / ml, Domitor ®, Pfizer ) wereused for sedation, intravenously.In ultrasonographic examination,hyperechoic stones in bladder (1st,5th,22th case);thickening of the wall of the bladder (1st,4th. case); obstruction in small intestines causedby foreign body (2nd case); anechoic free fluid and ascites view between liver lobes(3rd,11th,12th,13th,18th cases); gas in stomach (9th,16th case); thickening of the wall ofgallbladder (6th case); testicles in inguinal region (8th case); hepatomegaly(14th 21thcases) growth of gallbladder (6th,11th,12th,14th,21th case), mass fluid filled and the sizeof almost baby head around ileum wall (15th case); hydronephrosis and focal anecoic stoneview at cortex (17thcase);hypertrophy of the testes and cauliflower style porous structure(20thcase) were founded. After all examinations and ultrasound examinations, gastroenteritis, abdomınal mass, cholangitis, cystitis, urolithiasis, cryptorchidism, testiculartumor (Seminoma), ileum tumor, ascites, hepatomegaly, splenomegaly, focal nodules onthe liver and spleen, and bilateral or unilateral hydronephrosis problems were encounteredin patients.7. SUMMARYYıldız Kahraman E, Ultrasonographfic evaluation of intra-abdoMfiaam63 Findings revealed that ultrasonography is very valuable method, once again, indiagnosis, treatment and technique of operation.