Kedi ve köpeklerde intra-abdominal kitlesel lezyonların radyografik, ultrasonografik ve laparoskopik degerlendirilmesi
Laparoscopic, ultrasonographic and radiologic evaluation of intra-abdominal mass lesions in cats and dogs
  1. Tez No: 225418
  2. Yazar: SARVAR KHALILOV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİ ALKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Laparoskopi, Kedi, Köpek, Abdomen, Tümör, Laparoscopy, Cat, Dog, Abdomen, Tumor
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Kedi ve Köpeklerde ntra-abdominal Kitlesel Lezyonların Radyografik,Ultrasonografik ve Laparoskopik DegerlendirilmesiBu çalısmada; kedi ve köpeklerde radyografik ve ultrasonografik muayeneler sonucusaptanan intra-abdominal kitlesel lezyonların laparoskopik muayenesi sonucunda,elde edilen bulguların radyografik ve özellikle ultrasonografik bulgularlakarsılastırmalı degerlendirmesi yapılarak onkolojik hastalarda laparoskopinin tanıolanaklarının degerlendirilmesi amaçlanmıstır.Çalısmada materyal olarak; Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi CerrahiAnabilim Dalı Radyodiagnostik Ünitesi'ne intra-abdominal kitlesel lezyon süphesiile getirilip, klinik ve radyolojik muayeneler sonucu intra-abdominal kitlesel lezyontanısı konulan degisik ırk, yas, cinsiyet ve agırlıkta 7 kedi ve 13 köpek kullanıldı.Tez çalısmasının ilk asaması olan radyografik muayenelerde, 2 olgu dısında(2 ve 7 no'lu olgularda hafif dereceli asitesten kaynaklanan detay kaybı nedeniyleabdominal bölgenin degerlendirilmesi yapılamadı) tüm olgularda radyoopak kitlesellezyonlar ve bu lezyonların neden oldugu organlardaki genislemeler (organomegali)belirlendi. 2 olguda (4 ve 19 no'lu olgularda) ayrıca akciger metastazı saptandı.Ultrasonografik muayenelerde; 5'i kedi (1, 4, 6, 10 ve 20 no'lu olgular) 8'iköpek (2, 3, 8, 12, 13, 15, 16 ve 17 no'lu olgular) olmak üzere 13 olgudahepatomegali ve hepatomegaliye neden olan fokal ve multifokal kitlesel lezyonlar, 4olguda (6, 7, 9 ve 11 no'lu olgular) splenik tümörler, 1 olguda (11 no'lu olgu) renalkitlesel lezyonlar, 2 olguda (5 ve 19 no'lu olgular) genis çaplı abdominal tümörler ve2 olguda (14 ve 18 no'lu olgular) prostatik kitlesel lezyonlar belirlendi.Radyografik ve ultrasonografik olarak intra-abdominal lezyonların oldugubelirlenen 20 olgunun tümünde laparoskopik islem yapıldı. 4 kedi ve 9 köpektesaptanan kitlesel lezyonlardan ayrıca laparoskopik olarak biyopsi materyalleri alındı.Bir olguda (4 no'lu olgu) operasyon sonrası dönemde biyopsi komplikasyonu olaraklaparoskopik girislerden sızıntı tarzında hafif dereceli kanama sekillendi.Sonuç olarak, birçok bilimsel çalısmada denenmis ve yüksek oranda basarısaglamıs olması nedeniyle birçok yönteme alternatif bir yöntem olarak kabul edilenlaparoskopinin; direkt gözlem ve gerektigi durumlarda istenilen bölgelerden istenilenmiktarda biyopsi materyali alma olanagı saglaması gibi önemli avantajlarının yanısıra, radyografi ve özellikle ultrasonografi gibi yöntemler ile birlikte kullanıldıgızaman, geriatrik onkolojik hayvanlarda da basarılı bir sekilde uygulanabilecegikanısına varılmıstır.
Özet (Çeviri)
Laparoscopic, Ultrasonographic and Radiologic Evaluation of Intra-abdominalMass Lesions in Cats and DogsIn this study, the diagnostic properties of the useage of laparoscopy inoncology patients was evaluated by comparing the findings with radiologic andultrasonographic examination results of intra-abdominal masses of cats and dogs.The material of the study was composed of 7 cats and 13 dogs with differentbreed, age, sex and weight which admitted to the radiodiagnostic facility of AnkaraUniversity, Faculty of Veterinary Medicine, Department of Surgery that werediagnosed for intra-abdominal masses using clinical and radiological examination.In the first stage of the study, which was radiological examination, except twocases (cases number 2 and 7, the abdominal area details were obscured by mildascites), all cases showed radioopaque mass lesions and increased size in the affectedorgans (organomegaly). In 2 cases (case number 4 and 19) metastases in the lungswas also seen.In the ultrasonographic evaluation, 13 cases ? 5 cats (case numbers 1, 4, 6, 10and 20) and 8 dogs (case numbers 2, 3, 8, 12, 13, 15, 16 and 17) ? were diagnosed ashepatomegaly and focal and multifocal lesions which caused hepatomegaly, 4 cases(cases 6, 7, 9 and 11) were diagnosed as splenic tumors, 1 case (case 11) wasdiagnosed as renal mass lesions, 2 cases (cases 5 and 19) were diagnosed as largeabdominal tumor and 2 cases (cases 14 and 18) were diagnosed as prostatic masses.All 20 cases that were diagnosed as intra-abdominal lesions usingradiography and ultrasonography were examined by laparoscopy. Biopsies weretaken using laparoscopy from 4 cats and 9 dogs that had masses. In one case, in thepost operative period, slight haemoragie of the laparoscopic port was seen as acomplication of biopsy.As a result, laparoscopy, which was used succesfully in numbers of studies,found as a valuable alternative to a lot of diagnostic measures, have the importantadvantage of providing direct examination and collecting biopsy material as needed;also when used with diagnostic methods such as radiography and especiallyultrasonography. Laparoscopic examination can also be used succesfully in geriatriconcology patients.