Nöroşirürji kliniğinde periferik intravenöz kateter uygulanan hastalarda flebit ve infiltrasyon gelişme durumu ve etkileyen etmenler
The phlebitis and infiltration development and effecti̇ng factors in pati̇ents inserted peri̇pheral intravenous catheter in neurosurgery clinic
  1. Tez No: 376911
  2. Yazar: BANU CİHAN ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YILDIZ DENAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Flebit, İnfiltrasyon, Nöroşirürji, Periferik İntravenöz Kateter, Phlebitis, Infiltration, Neurosurgery, Peripheral Intravenous Catheters
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu araştırma, Nöroşirürji kliniğinde periferik intravenöz kateter uygulanan hastalarda flebit ve infiltrasyon gelişme durumunu ve etkileyen etmenleri incelemek amacıyla yapılmış, tanımlayıcı ve kesitsel tipte bir çalışmadır. Araştırmanın verileri anket ve gözlem formu ile 24 saatte bir kateter giriş alanı flebit ve infiltrasyon bulguları yönünden değerlendirilerek toplandı. Araştırmanın örneklemini; Nöroşirurji Kliniği'nde yatan, 18 yaş ve üstü olan, periferik kateter takılarak ilaç ve sıvı tedavisi uygulanan 325 hasta, 347 kateter oluşturdu. Flebit gelişme oranı %17.6 olarak saptandı. Gelişen flebitlerin tamamının (%100) 1. derecede flebit olduğu ve en fazla (%60.7) 2. gün flebit geliştiği saptandı. Mevcut hastalık, kateterin uygulandığı birim, kateterin vende kalış süresi, kateterin bölgeye uygulanma sıklığı, kateteri uygulayan kişinin öğrenim durumunun flebit gelişmesini etkilediği bulundu. Araştırmada infiltrasyon gelişme oranı %6.3 olarak saptandı. Gelişen infiltrasyonların tamamının (%100) 1. derecede infiltrasyon olduğu ve en fazla 2. gün (%81.8) infiltrasyon geliştiği saptandı. Sonuç olarak periferik İV kateterlerin flebit ve infiltrasyon skalası ile düzenli olarak değerlendirilmesi, hastalara uygulanan periferik İV kateterlerin maksimum 48-72 saatten sonra değiştirilmesi, uygulama bölgelerinin tekrarlı kullanımından kaçınılması, ilerleyen yaş gruplarında flebit ve infiltrasyon riskinin farkında olunması ve gerekli önlemlerin alınması, flebit ve infiltrasyon risk faktörlerini belirlemeye yönelik çalışmalar planlanması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
This study is a descriptive and cross sectional study that aims to examine the phlebitis and infiltration development and effecting factors in patients inserted peripheral intravenous catheter in neurosurgery clinic. The data of the research was collected with questionnaire and observation form by evaluating the inserting site each 24 hours in terms of phlebitis and infiltrations. The sample of the study was composed of 347 catheters and 325 patients who was 18 years or above and hospitalized in the Neurosurgery Department, receiving medical and fluid treatment through peripheral catheter. Phlebitis development rate was 17.6%. All of the phlebits (100%) developed were phlebitis in the 1st degree and the majority of phlebits (60.7%) developed on the 2nd day. The development of phlebitis was affected by the current disease, replacement place, duration of the catheter in the vessel, the application frequency of catheter to the area, and the educational level of the person applying catheter. Infiltration development rate was 6.3%. All of the infiltrations (100%) developed were infiltrations in the 1st degree and the majority of infiltrations (81.8%) developed on the 2nd day. As a result, it is recommended for nurses and researchers to evaluate the peripheral IV catheters regularly through phlebitis and infiltration scale, replacement of the peripheral IV cathetersafter a maximum of a 48-72 hour period, avoiding the repeated use of application areas, realizing the phlebitis and infiltration risk in advancing age groups and taking necessary precauitions and planning studies for determining phlebitis and infiltration risk factors.