Kronik Subdural Hematomu olan hastalarda postoperatif rekürrens riskinin hematomun hacim, dansite ve protein içeriğine göre değerlendirilmesi: Retrospektif bir çalışma
Evaluation of the risk of postoperative recurrence in patients with Chronic Subdural Haematoma according to volume, density and protein content of the haematoma: A retrospective study
  1. Tez No: 842413
  2. Yazar: CAN ŞENSÖĞÜT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BURAK SADE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: Kronik Subdural Hematom, Rekürren Hematom, Hematom Biyokimya, Chronic Subdural Haematoma, Recurrent Haematoma, Haematoma Biochemistry
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Nöroşirürji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
Giriş: Kronik Subdural Hematom beyin ve sinir cerrahisi pratiğinde sık karşılaşılan hastalıklardan birisidir. Genellikle yaşlı hasta popülasyonunda daha sık görülür ve insidansı yılda 100 binde 14.1-20.6'dır. Opere edilen ve kapalı drenaj sistemi ile takip edilen hastaların yaklaşık %10'unda rekürren hematom geliştiği literatürde tanımlanmıştır. Bu çalışmada hastaların demografik, radyolojik ve periferik kan serum ve hematom biyokimyasal özelliklerinin rekürren hematom gelişme riski üzerine etkisi araştırılmıştır. Materyal ve Metot: Dokuz Eylül Üniversitesi Beyin ve Sinir Cerrahisi kliniğinde Ocak 2019-Temmuz 2023 yılları arasında kronik subdural hematom nedeni ile opere edilmiş hastalar retrospektif olarak incelenmiştir. Toplamda 84 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Hastaların demografik özellikleri, hastaların yatış anında alınan periferik kan serum ve ameliyat sırasında gönderilen hematom biyokimya değerleri, ameliyat öncesi ve ameliyat sonrası 1. Gün ve 1. Ay BBT radyolojik özelikleri kayıt edilmiş ve hastaların 6 aylık takiplerinde rekürren hematom gelişmesi üzerine etkisi araştırılmıştır. Bulgular: Çalışmamızda opere edilen en genç hasta 36, en yaşlı hasta 93 yaşında ve hastaların aritmetik yaş ortalaması 70,39(± 12,98) olarak hesaplanmıştır. Hastaların 20 (23,8%) kadın ve 64 (76,2%) erkektir. Çalışmamızda ameliyat sonrası 1. Ay görüntülemelerdeki efüzyon kalınlığının (mm), efüzyon hacminin (ml) ve orta hat yapılarındaki kayma/ şiftin rekürren hematom gelişmesi üzerine etkisi istatiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Ameliyat sırasında hematomdan gönderilen hematom biyokimyasındaki protein miktarının rekürren hematom gelişimi üzerine etkisi istatiksel olarak anlamlı olarak bulunmuştur. Sonuç: Rekürren hematom gelişimi açısından risk grubundaki hastaların belirlenmesinin olası rekürren hematomun erken tespitine ve bu sayede hastalarda semptom gelişmeden erken müdahaleye olanak sağlanacağını düşünmekteyiz. Çalışmamızda ameliyat sonrası 1. ay görüntülemelerdeki radyolojik özeliklerin ve hematom protein miktarının rekürren hematom gelişme riski için anlamlı olduğu ortaya konulmuştur. Risk parametrelerinin daha iyi tanımlanması için daha geniş hasta grupları ile ileri çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Introduction: Chronic subdural haematoma is one of the common diseases encountered in neurosurgical practice. It is generally more common in the elderly patient population and its incidence is 14.1-20.6 per 100,000 per year. It has been described in the literature that recurrent haematoma develops in approximately 10% of operated patients followed up with closed drainage system. In this study, the effect of demographic, radiological and peripheral blood serum and haematoma biochemical characteristics on the risk of recurrent haematoma development was investigated. Material and Method: Patients who underwent surgery for chronic subdural haematoma between January 2019 and July 2023 in Dokuz Eylül University Department of Neurosurgery were retrospectively reviewed. A total of 84 patients were included in the study. Demographic characteristics of the patients, peripheral blood serum and intraoperative hematoma biochemistry values taken at the time of admission, preoperative and postoperative 1st day and 1st month CT scan radiological features were recorded and the effect on the development of recurrent haematoma in the 6-month follow-up of the patients was investigated. Results: In our study, the youngest patient was 36 years old, the oldest patient was 93 years old and the mean age of the patients was 70.39 (± 12.98). Twenty (23.8%) of the patients were female and 64 (76.2%) were male. In our study, the effect of effusion thickness (mm), effusion volume (ml) and shift in the midline structures on the development of recurrent haematoma on the 1st month postoperative imaging was statistically significant. The effect of the amount of protein in haematoma biochemistry sent from the haematoma during the operation on the development of recurrent haematoma was found to be statistically significant. Conclusion: We believe that identification of patients in the risk group for recurrent haematoma development will allow early detection of possible recurrent haematoma and thus early intervention before the development of symptoms in patients. In our study, radiological features and the amount of haematoma protein in the 1st month postoperative imaging were found to be significant for the risk of recurrent haematoma development. Further studies with larger patient groups are needed to better define the risk parameters.