Preoperatif anksiyete ve depresyonun postoperatif derlenme kalitesine etkisi
Preoperative anxiety and depression effect on postoperative the quality of recovery
- Tez No: 376935
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERKAN KARAMAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Beck anksiyete envanteri, Beck depresyon envanteri, Derlenme kalitesi, Beck anksiyete envanteri, Beck depression envanteri, quality of recovery
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Ameliyat öncesi dönemde hastalığa ve hastaya göre değişmekle beraber, anksiyete, depresyon, regresyon, kızgınlık, matem reaksiyonu gibi emosyonel tepkiler görülmektedir. Bu tepkiler arasında en sık görüleni ise anksiyete ve depresyondur. Ameliyat öncesi yüksek anksiyete seviyeleri; ameliyat sonrası artan ağrı kesici gereksinimine, uzun süreli hastanede kalışa, yetersiz hasta memnuniyetine ve yetersiz hasta derlenmesine yol açabilir. Preoperatif anksiyete ve depresyon düzeyini, nedenlerini belirmek, anestezinin kalitesini doğrulamak için anket araştırmaları kullanılmaktadır. Yapılan çalışmalar, hastaların ihtiyaçları, beklentileri ve algılamaları ile ilgili bilgi sağlamaları açısından önemlidir. Bu çalışmada; elektif cerrahi planlanan genel anestezi uygulanan hastalarda, preoperatif anksiyete, preoperatif depresyon düzeylerini ölçmek ve derlenme kalitesi ile ilişkisini belirlemek amaçlanmıştır. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesinden etik kurul onayı alındı. Çalışmaya elektif cerrahi planlanıp genel anestezi altında ameliyat olacak 18 yaşından büyük 204 hasta alınmıştır. 53 hastanın bir kısmının ameliyatı ertelenmiş, bir kısmı opere olmaktan vazgeçmiştir, 6 hasta postoperatif dönemde anket doldurmayı reddetmiş, 8 hastaya erken taburcu edilmesi nedeniyle ulaşılamamıştır. Bu nedenle çalışma örneklemi 137 hastadan oluşmaktadır. Preoperatif dönemde hastalardan demografik bilgileri, Beck anksiyete envanterini, Beck depresyon envanterini doldurmaları istendi. Postoperatif birinci gün ve birinci ayda ise; uyanma kalitesini ve hasta derlenme kalitesi anketini doldurmaları istendi. Sonuçta kadınların anksiyete, depresyon değerleri yüksekken, derlenme kalitesi değerleri düşük bulundu. Yüksekokul mezunu kişilerin depresyon değerlerinin daha düşük olduğu görüldü. Depresyon, anksiyete değerleri yüksek çıkan hastaların birinci gün ve aydaki derlenme kalitesi ve uyanma kalitesi değerleri anlamlı düşük olduğu görüldü. Bu sonuçlara göre hastaların preoperatif dönemde anksiyete ve depresyonlarını en aza indirgemek postoperatif dönemde yetersiz hasta derlenmesi, ameliyat sonrası artan ağrı kesici gereksinimi, uzun süreli hastanede kalışı, yetersiz hasta memnuniyeti gibi olumsuz etkileri minimalize etmek için gereklidir.
Özet (Çeviri)
In the preoperation period, according to patient and disease, anksiyete depression regresyon anger and mourning reaction can be seen. the most certain seeing are anksiyete and depression amoung these reaction. before the operation, the high level of anksiyete causes post-operative the extere consuming of pain killer, spending time in the hospital, nor enough patient's satistaction and not enough patient's recoary. Questionnaire studies are used to confirm the quality of anesthesia to find reasons and level of preoperative anksiyete and depression. these studies are important for needs, expectations and preceptions of patients. The purpose of study is measuring preperatif anksiyete and the level of preoperatif depression and also, finding relationship the quality of collecting in patient who are planned elective surgical and applied general anesthesia. The ethical commite of the Gaziosmanpaşa University approved. 204 patients whose age of approximately 18 who will have elective general anesthesia were included into this study. some patient's operation postponed and the some were not operated amoung 53 patients. 6 patients rejected this questinnaire in postperatif period. Also, because 8 patients were discharge from hospital, they could not be conneted. this study were included 137 patients. Questionnaire of demografhic information, beck anksiyete envanteri, beck depression envanteri in the preperatif period and postoperative the quality of waking up at the first day and the first month and quality of recovery score were wanted to fill. In conclution, anksiyete and depression's score of women were high, but also the quality of recovery score was low. Score of depression of people who graduated from university was lower. Patients who score of depression and anksiyete are higher have score of quality of recovery and quality of waking up in the first day and the first month is lower. According to these results, in the preoperative period anksiyete and depression which patients have are reduce the least which are necessary to decrease negative effects like not enough patient's recovery, spending a lot of time in the hospital, the extere consuming of pain killer after operation, and not enough paatient's satisfaction in the postoperative period.