Fibromiyalji hastalarında paraoksonaz 55 L/M ve 192 Q/R polimorfizminin araştırılması
Investigation of paroxonase 55L/M and 192 Q/R polimorphisms in fibromyalgia patients
  1. Tez No: 376959
  2. Yazar: MEHMET ŞAHİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. ALİ AKBAŞ, YRD. DOÇ. ERKAN SÖĞÜT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Paraoksonaz, Paraoksonaz
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
FM sendromu toplumda sık gözlenen, kronik ağrı, yorgunluk, uyku bozuklukları ve sabah tutukluğu gibi yakınmalarla beraber hastaların belirli vücut noktalarında hassasiyetle seyreden, etyopatogenezi tam olarak aydınlatılamamış bir rahatsızlıktır. Son yıllarda FM patofizyoloji bakışımızda önemli gelişmeler olmasına rağmen, etyolojisi ve patojenik mekanizmaları hala tam olarak bilinmemektedir. Çalışmamızda bir antioksidan olan PON 1 enzim seviyesinin ve polimorfizminin FM etyopatogenezinde ve kliniğinde rolü olup olmadığını araştırmak amaçlanmıştır. Çalışmamızda 150 FM hastasından oluşan hasta grubu ve 150 kişiden oluşan kontrol grubu olmak üzere iki grup oluşturulmuştur. PON-1 enzim düzeyi, PON-1 192 Q/R ve 55 L/M polimorfizmleri araştırılmıştır. Hasta grubuna Hassas Nokta Sayısı, Fibromiyalji Etki Sorgulaması (FES), Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ), Vizüel Analog Ağrı Skalası (VAS) gibi klinik değerlendirme için yardımcı ölçekler uygulanmıştır. FM hastalarının plazma PON1 enzim düzeyleri, kontrol grubuna göre anlamlı derecede yüksek olarak tespit edilmiştir. Bunun yanında PON-1 55 L/M ve 192 Q/R ile FM arasında anlamlı bir ilişki tespit edilmemiştir. Her iki polimorfizme ait genotip frekans dağılımları, kontrol ve hasta grubunda anlamlı bir farklılık göstermemiştir. PON-1 genotiplerinin FM riski açısından göreceli oranları istatistiksel açıdan anlamlı olmadığı tespit edilmiştir. PON-1 genotipleri ile FM hastalarındaki klinik bulgular arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. FM hastalarında, PON-1 plazma düzeyleri ile klinik skorlar arasında anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Sonuç olarak, yaptığımız bu çalışmada; PON-1 55 L/M ve 192 Q/R polimorfizmleri ile FM hastalığı arasında anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Plazma PON-1 protein düzeyleri FM grubunda anlamlı derecede yüksek bulunmuş, bunun da hastalıktaki artmış oksidatif strese karşı reaktif bir artıştan kaynaklandığı düşünülmüştür. Bu çalışma daha geniş ve farklı etnik populasyonlarda tekrarlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Syndrome of Fibromiyalji (FM) is completely unknown disorder which is frequently seen in society with symptoms like chronic pain, fatigue, sleep disorders and morning stiffness and tenderly progresses at some certain points on patient?s body. In recent years, although our vision of FM pathophysiology has been made progress, it?s etiology and pathogenic mechanisms are still unknown. In our study, we intend to find answer to whether the level of PON 1, which is an antioxidant and it?s polymorphism play any role in etiopathogenesis of FM. In this study, the patient group including 150 FM patients and the control group including 150 people were grouped. Level of PON-1 enzyme, PON-1 192 Q/R and 55 L/M polymorphisms were investigated. Supporting scales for clinic evaluation were implemented to group of patients such as tender point count, Fibromyalgia Impact Questionnaire score, Beck Depression Inventory, Visual Analog Scale (VAS) Pain Score. That FM patient?s plasma levels are significantly higher than control group have been determined. Additionally, any significant relation between FM and polymorphisms of PON-1 55 L/M and 192 Q/R haven't been found. Both two polymorphism frequency distributions of genotypes haven?t indicated important differences between control and patient group. That PON-1 genotypes of relative ratio for FM risk are not significant statistically has been found. Statistically, a significant relation between PON-1 genotypes and clinic symptoms of FM patients haven?t been determined as well. Lastly, an important relation between FM patient?s PON-1 plasma levels and clinic scores haven?t been found. To sum up, in this study, any significant relation between FM disorder and polymorphisms of PON-1 55 L/M and 192 Q/R haven?t been detected. The level of plasma PON-1 protein have been found significantly higher and the reason of it has been thought as a result of reactive increasing against increased oxidative stress in illness. This study must be repeated in wider and different ethnic populations.