Myomlu hastalarda ICAM-1, IL-8 ve ER- α gen varyasyonları ile ICAM-1 ve ıl-8 serum düzeylerinin araştırılması
Investigation of İCAM-1, il-8 and ER-α gene variations with İCAM-1 and il-8 serum levels in patients with MYOM
  1. Tez No: 808492
  2. Yazar: MUAZZEZ IŞIK SÖNMEZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE GONCA YENİCESU, PROF. DR. ÇAĞLAR YILDIZ, DR. ÖĞR. ÜYESİ İLKİN SEDA CAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Uterin fibroid, hücreler arası adezyon molekülü-1, interlökin-8, östrojen resptörü- α, Uterine fibroid, intercellular adhesion molecule-1, interleukin-8, Estrogen receptor -α
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Uterin leiomyomlar reprodüktif dönemde en sık görülen benign monoklonal uterin tümörlerdir. Anormal uterin kanama, pelvik ağrı, kısırlık ve obstetrik komplikasyonlar gibi çeşitli klinik belirtilere neden olabilir. Leiomyomların büyümesi ve gelişimi üzerinde östrojenin önemli bir rolü olup östrojen reseptörü α (ER1) ve östrojen reseptörü β (ER2) ile etkisini düzenler. Hücreler arası adezyon molekülü-1(ICAM-1) eozinofil, nötrofil ve T-lenfosit göçünde önemli bir belirleyicidir. Leiomyom kök hücreleri ayrıca proinflamatuar sitokinlerin ekspresyonunu artırarak lokal inflamasyonu ve leiomyom gelişimini destekler. İnterlökin-8(IL-8), inflamatuar bölgelerdeki nötrofilleri çeker ve aktive eder. Nötrofillerin IL-8'e yanıtı, hücrelerin göçü, granül enzimlerin salınması ve diğer hücre içi ve hücre dışı değişiklikler ile karakterize edilir. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum kliniğinde 25-55 yaş arasında, muayene ve ameliyat sonrası histopatolojik incelemede uterin leiomyom tanısı almış, eşlik eden malignensi ve kronik inflamatuar hastalığı olmayan 75 kişi ile hasta grubu oluşturuldu. Uterus ve overe ait patolojisi olmayan sağlıklı gönüllü 75 kişi ile kontrol grubu oluşturuldu. Hasta grubundan doku ve kan örnekleri, kontrol grubundan kan örnekleri alındı. Alınan örneklerde ICAM-1, IL-8 ve ER-α'nın spesifik gen polimorfizmleri PCR ve ICAM-1, IL-8 serum seviyeleri ELİSA yöntemleri ile ölçülmüştür. Hasta grubunun ELİSA yöntemi ile ölçülen IL-8 değeri ve ICAM-1 değeri, kontrol grubuna göre yaklaşık yarıya düşmüş olarak bulunmuştur. Hasta grubunda IL-8, ICAM-1 ve ER-α gen polimorfizmlerinde heterozigotluk saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Uterine leiomyomas are the most common benign monoclonal uterine tumors in the reproductive period. It can cause various clinical manifestations such as abnormal uterine bleeding, pelvic pain, infertility and obstetric complications. Estrogen has an important role in the growth and development of leiomyomas and regulates its action with estrogen receptor α (ER1) and estrogen receptor β (ER2). ICAM-1(intercellular adhesion molecule-1) is an important determinant of eosinophil, neutrophil and T-lymphocyte migration. Leiomyoma stem cells also promote local inflammation and leiomyoma development by increasing the expression of proinflammatory cytokines. Interleukin-8(IL-8) attracts and activates neutrophils in inflammatory sites. The response of neutrophils to IL-8 is characterized by migration of cells, release of granule enzymes, and other intracellular and extracellular changes. A patient group was formed with 75 patients aged between 25-55 years, diagnosed with uterine leiomyoma in the examination and postoperative histopathological examination in Sivas Cumhuriyet University Faculty of Medicine, Department of Gynecology and Obstetrics, without accompanying malignancy and chronic inflammatory disease. A control group was formed with 75 healthy volunteers without uterine and ovarian pathology. Tissue and blood samples were taken from the patient group and blood samples from the control group. Specific gene polymorphisms of ICAM-1, IL-8 and ER-α were measured in the samples taken by PCR and serum levels of ICAM-1, IL-8 were measured by ELISA methods. The IL-8 value and ICAM-1 value of the patient group measured by the ELISA method were found to be approximately half as compared to the control group. Heterozygosity was detected in IL-8, ICAM-1 and ER-α gene polymorphisms in the patient group.