Laparoskopik over kist ameliyatı olacak hastalarda batın içi yapışıklığın derecesine göre ameliyat sonrası ağrının değerlendirilmesi
The postoperati̇ve pai̇n scores and analgesi̇c requi̇rements among the pati̇ents who have laparoscopi̇c ovari̇an cystectomy dependi̇ng on the i̇ntra-abdomi̇nal adhesi̇ons
- Tez No: 376969
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZİYA KAYA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Laparoskopi, Batın içi yapışıklık, Postoperatif ağrı, Beck depresyon envanteri, Sigara, Laparoscopy, Intra-abdominal Adhesions, Postoperative pain, Beck Depression Inventory, Smoking
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 40
Özet
Ağrı tedavisinde yeni standartlar geliştirilmiş olmasına rağmen, postoperatif dönemde ağrı hala önemli bir sorun olmaktadır. Postoperatif ağrı şiddetini etkileyen pek çok faktör mevcuttur. Cerrahi tipi, hastanın fizyolojik ve psikolojik durumu, anestezi türü, peroperatif bakımın kalitesi ve yapılan tedaviler ağrının hem şiddetini hem de süresini etkilemektedirler.Tüm abdominal cerrahilerin %50'sinden sonra gelişebilen batın içi yapışıklıklar, postoperatif komplikasyonların önemli bir kaynağıdır. Küçük mesane obstruksiyonu, kronik pelvik ağrı, disparoni ve infertilite bu komplikasyonlardan bazılarıdır. Literatürde batın içi yapışıklıklar ve buna bağlı gelişen kronik pelvik veya abdominal ağrı ile ilgili pek çok çalışma bulunmaktadır. Bu bilgi bizi hastalarda mevcut batın içi yapışıklıkların akut postoperatif ağrılarının şiddeti ve analjezik tüketimlerine etkisi olup olmadığı sorusuna yönlendirmiştir.Çalışmamızda, laparoskopik over kistektomi geçiren hastalarda batın içi yapışıklığın şiddetine ve preoperatif duygu durumlarına göre hastaların postoperatif ağrı skorlarında ve analjezik tüketimlerinde değişiklik olup olmadığını araştırdık.Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesinde 28-06-2011 tarihli etik kurul onayı alındıktan sonra (Proje no: 11BABK035) Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı tarafından laparoskopik over kistektomi uygulanacak, Amerikan Anestezi Derneği (ASA) 1-2 sınıflamasına uyan, 18-55 yaş arası, 39 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastalar operasyondan bir gün önce görülerek Beck Depresyon Envanteri (BDE) uygulanıp sigara kullanımları kaydedildi. Ameliyatlar aynı cerrah tarafindan gerçekleştirilip, batın içi yapışıklıklar derecelendirildi. (A: Yapışıklık yok, B: Yapışıklık orta düzeyde, C: Yapışıklık çok fazla). Postoperatif ilk 24 saat hasta kontrollü analjezi (HKA) kullanılarak hastaların ağrı skorları, morfin tüketimleri ve vital bulguları takip edildi.Çalışmamızda, batın içi yapışıklık derecesi arttıkça tüketilen morfin miktarının anlamlı derecede arttığı görüldü. Sigara kullanan hastalarda postoperatif ilk 24 saatte tüketilen morfin miktarı anlamlı düzeyde yüksek görülmüştür. Beck depresyon envanterinden alınan skorlar ile kullanılan morfin miktarı arasında da anlamlı pozitif ilişki bulundu.
Özet (Çeviri)
However new standards have been developed in pain treatment, pain still remains as a major problem in postoperative period. A great number of factors exist that effect the pain score. The type of surgery, the physiological and emotional status of patients, the method of anaesthesia, the quality of preoperative care and the whole treatments applied are effective on the score and the duration of the pain.The intra-abdominal adhesions which occur after almost fifty (50) percent of abdominal surgeries, are the main reasons of postoperative complications such as bladder obstruction, cronic pelvic pain, dyspareunia and infertility. are some of those complications. There are plenty of research in the literature conducted on intra-abdominal adhesions and/or cronic pelvic or abdominal pain related to intra-abdominal adhesions. This information has led us the question of whether existed intra-abdominal adhesions are effective on the score of the postoperative pain and the analgesic requirements.In this research, we studied whether there are variance on the postoperative pain scores and analgesic requirements among the patients who had laparoscopic ovarian cystectomy depending on the intra-abdominal adhesions and preoperative emotional status.The Ethical Commitee of the Gaziosmanpaşa University approved the project with the number of (11BABK035), on the date of 28.06.2011. According to the American Society of Anaesthesiologist (ASA) 1-2 standards, 39 women patients, between the age of 18-55, who will have laparoscopic ovarian cystectomy in the Obstetric and Gynecology Clinic were included into this study.All patients were visited within the 24 hours earlier to the surgery and had them completed Beck Depression Inventory (BDI). The patients were asked the usage of smoking as well. The all patients were operated by the same surgeon and the intra-abdominal adhesions were labelled (A: no adhesion, B: moderate adhesion, C: excess adhesion). Patients used PCA (Patient Controlled Analgesia) for 24 hours after the operation and the pain scores, morphine consumptions and vital parametres were recorded.There is significantly positive relationship between intra-abdominal adhesions and morphine consumption. The morphine consumption of smoking patients was significantly higher than the patients who are not smoking. At the same time, there is a significantly positive relationship between BDI scores and morphine consumption.