Pregestasyonel ve gestasyonel diyabette, fetal kordon kanında dinamik tiol-disülfide, tioredoksin reduktaz ve peroksiredoksin-6 değerlerinin fetal ve maternal sonuçlarla ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship of fetal thiol-disulfide, thioredoxin reductase and peroxiredoxin-6 values with fetal and maternal outcomes in fetal cord blood in pregestational and gestational diabetes
- Tez No: 523578
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MERYEM EKEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Gestasyonel Diyabet, tiyol/disulfit hemostazı, Tioredoksin reduktaz, Peroksiredoksin-6, adverse perinatal sonuç, Gestational diabetes, Thiol/Disulfit Hemostasis, Thioredoxin Reductase, Peroxyredoxin 6, adverse perianatal outcome
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
AMAÇ: Pregestasyonel diyabet (Pre GDM) ve gestasyonel diyabetli (GDM) hastalarda yenidoğan kordon kanında dinamik tiyol/disulfit hemostazı, peroksiredoksin-6 ve tioredoksin reduktaz değerleri ile maternal ve fetal advers sonuçlar ile klinik parametrelerin ilişkisini gözlemlemeyi amaçladık. MATERYAL METOD: Prospektif vaka kontrol çalışmamıza 19 Pre GDM; 29 GDM ve 34 kontrol grubu olmak üzere 82 gebe dahil edilmiştir.Hasta populasyonu kliniğimizde poliklinikten ayaktan takip edilen kan şeker regülasyonunda bozulma olmayan pregdm ve GDM tanılı gebeler ile sağlıklı gebelerden oluşmuştur. Kliniğimizde takipli olan ve sezeryan ile doğumu gerçekleşen gebelerden doğum sırasında yenidoğan kordon kanı tiyol/disulfit hemostazı, peroksiredoksin-6(PRDX-6) ve tioredoksin redüktaz (TRDX) seviyeleri,otomatize metotla çalışılmıştır. Maternal ve neonatal advers sonuçlar ilematernal klinik parametrelerin ilişkisi değerlendirilmiştir. BULGULAR: Pre GDM grubunun PRDX-6 ortalaması kontrol grubundan anlamlı şekilde yüksek saptanmışken (p0.05). Pre GDM ile GDM grupları arasında da anlamlı farklılık bulunmamaktadır (p>0.05). Pre GDM grubunun tioredoksin redüktaz (TRXR) ortalaması, GDM grubundan (p0.05). Disulfit/Nativ Tiyol ve Disulfit/Total Tiyol oranları ile OGTT 100gr 2.saat düzeyleri ve doğum haftası arasında negatif yönde istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulunmaktadır (p0.05). SONUÇ: Diyabetik annelerden doğan bebekler oksidatif strese daha çok maruz kalmaktadırlar. İyi kontrol altında tutulan Pre GDM hastalarının her ne kadar oksidatif stres maruziyeti daha yüksek olsa da neonatal adverse sonuç ile karşılaşma oranları GDM ile farklı olmayabilir. Klinik parametreler değerlendirilirken OGTT 2.saat değerinin oksidatif yolaklar ile ilişkisi değerlendirildiğinde, glikoz intolerans mekanizmasındaki yol gösterici rolü ileri çalışmalara ışık tutmalıdır.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: We aimed to investigate the correlation between dynamic thiol/disulfide hemostasis,peroxyredoxin-6 and thioredoxin reductase values and maternal, fetal adverse outcomes and clinical parameters in cord blood of neonates ofpatients with pregestational and gestational diabetes mellitus. MATERIAL AND METHODS:A total 82 pregnant women(19-Pre GDM, 29 GDM and 34 control)were enrolled in this prospective case control study.Women who were followed up in the outpatient clinic without any detoriation in blood sugar regulation were included the study. Dynamic thiol/disulfide hemostasis,peroxyredoxin-6(PRDX-6) and thioredoxin reductase (TRDX) values in cord blood were examined with automated method.Maternal and neonatal adverse outcomes and their relationship with maternal clinical parameters were evaluated. RESULTS:Peroxyredoxin-6 (PRDX 6 )amounts of the Pre GDM group was significantly higher than the control group (p 0.05). There was no significant difference between Pre GDM and GDM groups (p> 0.05). The thioredoxin reductase (TRXR) amounts of the Pre GDM group was significantly higher than the GDM group (p 0.05). There was a statistically significant relationship between Disulfide / Native Thiol and Disulfide / Total Thiol ratios and OGTT 100gr 2nd hour levels and delivery week (p 0.05). CONCLUSION: İnfants born from diabetic mothers are more exposed to oxidative stress. Although high levels of exposure to oxidative stress are higher with Pre GDM patients, neonatal adverse outcomes may not be different in GDM too. When evaluating the clinical parameters, the relationship between OGTT 2.hr value and oxidative pathways should be considered as the guiding role of glucose intolerance mechanism