Elektrik çalışmalarında iş sağlığı ve güvenliği
Occupational health and safety in electrical work
  1. Tez No: 377111
  2. Yazar: AMMAR YASİR KORKUSUZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET SAĞBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: elektrik, elektriğin tehlikeleri, risk değerlendirmesi, elektrik işlerinde güvenlik
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeni Yüzyıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Teknoloji son yıllarda inanılmaz bir hızla gelişmekte olup, teknolojinin en büyük keşiflerinden biri olan elektrik ise hayatımızın her alanında karşımıza çıkmaktadır. Yalnızca çalışma alanlarında değil, ev, okul, kafeterya, restoranda bulunan elektrik kaynakları, artık toplu taşıma araçlarında bile bulunmaktadır. Elektrik her zaman dikkatle yaklaşılması gereken, tehlikeli bir enerji kaynağıdır. Bu denli yoğun kullanılan teknoloji hakkında toplumun ve çalışanların bilgisi maalesef yeterli değildir. Genelde elektrikle ilgili uyarılar dikkate alınmamakta ve elektriğin tehlikesi göz ardı edilmektedir. Bu çalışmada ilk bölümde elektriğin tarihi gelişimi ve tanımları verilmiştir. İkinci bölümde elektriğin tehlikeleri belirtilmiş ve elektrik kazalarına etki eden faktörler incelenmiştir. Üçüncü bölümde elektrikli çalışmalarda yapılması gerekenler, risk değerlendirmesi adımlarıyla açıklanmıştır. Dördüncü bölümde bir vakıf üniversitesi örneğiyle elektrik tehlikeleri açısından risk değerlendirmesi verilmiştir. Beşinci bölümde elektrikli çalışmalarda kullanılan kişisel koruyucu donanım ve elektrik kazaları sonucunda yapılması gereken ilk yardım anlatılmıştır. Son olarak da tezin sonuçları verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Technology has been developing with a great speed lately and we can see electricity in everywhere, which is one of the biggest discoveries of technology. The electricity is not used only in work places, but also in houses, schools, cafes, restaurants and public transportation vehicles. People should approach electricity very carefully since it is a a dangerous energy source. Unfortunately, workers do not have enough knowledge about this much intensive used energy. The rules of electrical safety are generally not cared and the danger of electricity is usually ignored. In this work, the history and the definition of electricity was given in the first section. Dangers of electricity and accident factors were discussed in the second section. In the third section, precautions of electrical work were given along with risk assessment steps. Then, a risk assessment example for electrical hazards in one private university was stated in the fourth section. First aid of electrical accident and personal protective equipment were given in the fifth section. Finally, there are results in the last section. Keywords; electricity, hazards of electricity, risk assessment, safety in electrical work