Gri ilişki analizi kullanılarak öğrencilerin teknoloji ve tasarım dersine yönelik tutumlarının incelenmesi
Grey relation analysis using the students attitudes to investigation of technology and design courses
- Tez No: 377226
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NECLA TEKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Gri İlişki Analizi, Ridit Analizi, Tutum Ölçeği, Teknoloji Eğitimi, Grey Relational Analysis, Ridit Analysis, Attitude Scale, Technology Education
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektronik-Bilgisayar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Günümüzde bilim ve teknoloji hızla gelişmektedir. Bu hızlı gelişimle birlikte teknolojiyi kullananlar için eğitim sisteminde zorunlu bazı değişiklikleri gerekli kılmıştır. 2006–2007 eğitim-öğretim yılından itibaren ilköğretim okullarında iş eğitimi dersinin yerine teknoloji ve tasarım dersi uygulamaya konulmuştur. Bu araştırmada; orta öğretimde 2006-2007 yılından bu yana uygulanan Teknoloji ve Tasarım Dersine yönelik öğrenci tutumları araştırılmıştır. Araştırmanın çalışma evrenini; Mardin ili merkez ve ilçe ortaokulların 6. 7. ve 8. sınıflarında okuyan öğrenciler, örneklemini ise kolayda örnekleme yöntemiyle oluşturulan 12 okulun öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak anket uygulaması yapılmıştır. Uygulanan anket iki bölümden oluşmaktadır. Anketin birinci bölümünde öğrencilerin demografik bilgileri, ikinci bölümde Teknoloji ve Tasarım Dersine Yönelik Tutum Ölçeği yer almaktadır.Teknoloji ve Tasarım Dersine Yönelik Tutum Ölçeğinin değerlendirilmesinde geleneksel yöntemlerin yerine Gri İlişki Analizi ve Ridit Analizi yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada öğrencilerin ankete vermiş oldukları cevaplar; cinsiyet, sınıf, en sevilen ders, öğrencinin akademik başarısı, teknoloji ve tasarım dersinde en sevilen kuşak, teknoloji ve tasarım dersi öğretmeni değerlendirme, teknoloji ve tasarım dersi ürün dosyası hazırlama ve günlük yazmayı sevme değişkenlerine göre Teknoloji ve Tasarım Dersine Yönelik Tutum Ölçeğinde yer alan 21 madde bazında Gri İlişki Analizi ve Ridit Analizi yöntemleri ile değerlendirilmiş ve sonuçlar karşılaştırılmıştır. Sonuç olarak; araştırmada kullanılan her iki yöntemde de öğrencilerin Teknoloji ve Tasarım Dersine yönelik tutumlarının olumlu olduğu elde edilen sonuçların bir birinden çok farklı olmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Today, science and technology are advancing in a rapid pace. These rapid advancements in turn necessitated some essential changes in the education system for users of these technologies. Beginning from the academic year of 2006-2007, the course of vocational training is replaced by technology and design course in elementary schools. This study researches the attitudes of the students towards the course of Technology and Design offered since the academic year of 2006-2007. The universe of the study is composed of students attending the 6th, 7th and 8th grade of elementary schools in the town center and districts of Mardin while the sample is composed of students of 12 schools chosen through convenience sampling. In the study, surveys are implemented as the data collection tool. The survey is composed of two parts. First part contains information about the demographic characteristics of the students whereas the second part contains Attitude Scale for Technology and Design Course. In evaluation of the Attitude Scale for Technology and Design Course, Grey Relational Analysis and Ridit Analysis are used instead of the traditional methods. In the study, the responses of the students are assessed and the results are compared through Grey Relational Analysis and Ridit Analysis based on both the 21 items in the Attitude Scale for Technology and Design Course and the variables of gender, grade, favorite class, academic success of the student, favorite period in technology and design course, assessment of the lecturer of the technology and design course, preparing a product file for technology and design course and keeping a journal. In conclusion, students are found to have positive attitudes towards the Technology and Design Course in both methods utilized in the research, and that the results are quite similar.