Çanakkale (Türkiye) ve ilçelerindeki açık ve kapalı yüzme havuzlarında bazı su kalite parametrelerinin belirlenmesi
Determination of some water quality parameters in indoor and outdoor swimming pools in Çanakkale (Turkey)
  1. Tez No: 377474
  2. Yazar: TOLGA UYSAL
  3. Danışmanlar: PROF. SELEHATTİN YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Çanakkale, Havuz suyu, DPD, Toplam alkalinite, CyA, Canakkale, Pool water, DPD, total alkalinity, CyA
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Analitik Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu çalışmada, Çanakkale şehir merkezi ve ilçelerindeki 44 yüzme havuzunda bazı anyon (NO2-, NO3-), katyon (NH4+) ve bazı metallerin (Al ve Cu) konsantrasyonları mg/L olarak ultraviyole-görünür bölge (UV-VIS) spektroskopisi yöntemiyle tayin edildi. Spektrofotometre ile yapılan analizlerde EPA, APHA, ISO ve DIN standartlarıyla eşdeğer Merck kitleri kullanıldı. Serbest klor (SK), bağlı klor (BK) ve toplam klor (TK) miktarları, DPD 1 (N-N-dietil fenilendiamin) ve DPD 3 (Potasyum iyodin) tablet testler kullanılarak komparatörde kolorimetrik yöntemle mg/L olarak belirlendi. Toplam alkalinite ve Siyanürik asit (CyA) miktarları fotometre ile yapılan ölçümlerle mg/L olarak belirlendi. Fiziko-kimyasal parametreler (pH ve sıcaklık) potansiyometrik yöntemlerle tayin edildi. Analiz sonuçlarının yaz döneminde aylık olarak değişimi incelendi, bu değerlerin Sağlık Bakanlığı ve diğer ülkelerin standartlarında belirtilen limit değerlere uygunluğu değerlendirildi. NH4+, NO2-, NO3-, Al, Cu, SK, BK, toplam alkalinite, CyA için en yüksek derişimler sırasıyla; 0.9992 mg/L, 0.2767 mg/L, 76.8442 mg/L, 0.6522 mg/L, 2.2162 mg/L, 5.00 mg/L, 0.55 mg/L, 391 mg/L, 725 mg/L olarak bulundu. NH4+, NO2-, NO3-, Al, Cu, SK, BK, toplam alkalinite, CyA, pH, sıcaklık ölçüm sonuçlarının Sağlık Bakanlığı limit değerlerine göre uygunsuz numune sayısı ve oranı sırasıyla; 4 (%3.03), 0 (%0), 3 (%2.27), 3 (%2.27), 1 (%0,75), 23 (%17.42), 2 (%1.51), 26 (%19.70), 43 (%32.58), 12 (%9.09), 7 (%5.30) olarak tespit edildi.
Özet (Çeviri)
In this study, concentrations of some anions (NO2-, NO3-), cations (NH4+,), some metals (Al and Cu) as mg/L were determined with ultraviolet-visible (UV-VIS) spectroscopy method in 44 swimming pools in Çanakkale city center and the surrounding towns. By spectrophotometric method for the analysis, the EPA, APHA, ISO and DIN standards equivalent to Merck kits were used. Free chlorine (SK), residual chlorine (UK) total chlorine (TC) quantities, DPD 1 (N-N-diethyl-phenylenediamine) and DPD 3 (potassium iodide) tablets using tests comparators colorimetric method mg/L respectively. Total alkalinity and the amount of cyanuric acid (CyA) measurements made with the photometer mg/L respectively. Physico-chemical parameters (pH and temperature) was determined by potentiometric methods. The monthly changes of analysis results were examined during the summer months, the standards of these values were evaluated for limit values of the Ministry of Health and other countries. NH4+, NO2-, NO3-, Al, Cu, SK, BK, total alkalinity, CyA the highest concentrations of respectively; 0.9992 mg/L, 0.2767 mg/L, 76.8442 mg/L, 0.6522 mg/L, 2.2162 mg/L, 5.00 mg/L, 0.55 mg/L, 391 mg/L, 725 mg/L was found. NH4+, NO2-, NO3-, Al, Cu, SK, BK, total alkalinity, CyA, pH, temperature limit values were identified according to the Ministry of Health of the measurement results and the rate of inappropriate number of samples, respectively are; 4 (3.03%), 0 (0%), 3 (2.27%), 3 (2.27%), 1 (0.75%), 23 (17.42%), 2 (1.51%), 26 (19.70%), 43 (32.58%), 12 (9.09%), 7 (5.30%).