Using story-based drama and related creative activities to teach English to kindergarten pupils
Okul öncesi çocuklara İngilizce öğretmek için hikaye-tabanlı drama ve ilgili yaratıcı aktivitelerin kullanımı
  1. Tez No: 377628
  2. Yazar: HAVVA SÜMEYRA PEKTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EDA ÜSTÜNEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: hikaye-tabanlı drama, hikaye anlatma, kreş ve gündüz bakımevi, yaratıcılık, çocuklara İngilizce öğretimi, yabancı dil olarak İngilizce, Türkiye'de İngilizce öğretimi, story-based drama, storytelling, kindergarten, creativity, teaching English to young learners, English as a foreign language, teaching English in Turkey
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu çalışmanın amacı, hikaye-tabanlı drama ve ilgili yaratıcı aktivitelerin okul öncesi çocukların İngilizce derslerinde öğrenme becerilerini geliştirip geliştirmediğini incelemektir. Bu amaçla, çalışmaya (9 kız, 4 erkek) 13 okul öncesi çocuk katılmıştır. Bu çocuklar 5-6 yaş grubu arasındadır. Veri toplama aracı olarak, Michael Rosen & Helen Oxenbury (1997) tarafından yazılmış“We're Going on a Bear Hunt”isimli kısa hikaye derslerde işlenmek üzere araştırmacı tarafından Türkçe' ye çevrilmiştir. Üç boyutlu resim kartları araştırmacı tarafından dersleri drama aktiviteleriyle desteklemek amaçlı geliştirilmiştir. Projeksiyon, hoparlör ve laptop gibi görsel-işitsel teknolojik araç-gereçlerden tüm öğrenme stillerine hitap edebilmek amacıyla faydalanılmıştır. Dersleri kayıt altına almak için kullanılan video kamera kayıtları ve araştırmacı tarafından her ders için ayrı ayrı tutulan yansıtıcı günlükler de veri toplama aracı olarak kullanıldı. Her dersten sonra, araştırmacı tarafından çocuklardan o derste öğrendikleri hedef kelimelerin resimleri çizmeleri istendi ve çocukların bu çizimleri veri toplamak için kullanıldı. 6 haftalık hikaye-tabanlı drama uygulamasından bir hafta sonra, çocukların hedef kelimelerin hepsini tamamen kazanıp kazanmadıklarını incelemek amacıyla değerlendirme dersi gerçekleştirilmiştir. İnceleme sürecinde, her kelime sözlü olarak araştırmacı tarafından öğrencilere söylendi. Daha sonra, çocuklardan bu kelimelerin resimlerini çizmeleri istendi. Hikaye-tabanlı drama uygulamaları sırasında öğretilen tüm kelimeler çocuklar tarafından bu yöntem kullanılarak çizildi. Öğrenciler hedef kelimeleri doğru çizdiğinde başarılı olarak kabul edildi. Değerlendirme süreci video kamera ile kayıt altına alındı. Daha sonra, her bir öğrenci için hazırlanan port folyolar araştırmacı tarafından tek tek kontrol edildi. Sonuç olarak, hikaye-tabanlı drama aktivitesi ve bazı teknolojik araç-gereçlerin kullanımı okul öncesi öğrencilere İngilizce öğretmek için etkili bir yoldur ve küçük çocukların dil öğrenme becerilerinin gelişmesine önemli bir katkıda bulunur. Bu çalışmanın sonuçlarına dayanarak, hikaye-tabanlı drama aktiviteleri çocuklara İngilizce öğretmek için en önemli yöntemlerden biri olarak kabul edilebilir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate whether learning skills of kindergarten pupils in English lessons could be improved through story-based drama and related creative activities. For this purpose, 13 kindergarten pupils (9 female, 4 male) participated in this study. These children are between 5-6 years age group. As data collection tools, the short story“We're Going on a Bear Hunt”by Michael Rosen & Helen Oxenbury (1997) was employed to carry out the lessons through this story and it was translated into Turkish by the researcher. Three-dimensional picture cards were prepared by the researcher to support the story with drama activities. Such audio-visual materials as projector, audio-speaker and laptop were utilised in order to address all learning styles. Video recordings of the lessons held by the researcher and reflective journal kept regularly for each lessons are also used as research instruments. After each lesson, students were asked to draw the pictures of target words of those lessons and these pictures were used to gather data, as well. One week later, after the 6 weeks story-based drama treatment, evaluation lesson has been carried out and it is examined whether the children gained the target words totally or not. During the examination process, each word has been told to the students by the researcher. Afterwards, children were asked to draw the picture of target words. All the words taught during the story-based drama practices were drawn by the children using this method. The students were evaluated as being successful when they draw the target words correctly. The evaluation process was video recorded. Then, portfolios have been created for each student then each student's pictures has been checked individually by the researcher. In conclusion, using story-based drama activity and some technological equipment is an effective way to teach English to kindergarten pupils and makes a significant contribution to development of language learning skills of young learners. Based on the results of this study, story-based drama activities can be regarded as one of the most prominent method to teach English to young learners.