Öğrencilerin medya okuryazarlığı dersine bakışı: Konya ili örneği
Student's viewpoint to media litracy lesson: The case of Konya province
- Tez No: 377654
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM TORUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Gazetecilik, Education and Training, Journalism
- Anahtar Kelimeler: Medya, Medya Okuryazarlığı, Medya Okuryazarlığı Eğitimi, Media, Media Literacy, Media Literacy Education
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 198
Özet
Yazılı, görsel ve işitsel iletiler yoluyla insanlara ulaşan medya; modern insanın tutum ve davranışlarını etkilemede önemli bir güce sahiptir. Gün içerisinde medyayla geçirilen sürenin artması, hatta medyaya bağımlı hale gelinmesi, medya araçları üzerinde düşünülmesini zorunlu hale getirmiştir. Çünkü çeşitli çıkar grupları tarafından yönlendirilen medya mesajları, sanılanın aksine zararsız değildir. Çeşitli amaçlar doğrultusunda oluşturulan ve aktarılan medya mesajlarına karşı bilinçli olma eğilimi, medya okuryazarlığı anlayışının doğmasındaki en önemli nedendir. Bu alanda bir eğitim, öğrencilerin medya konusunda bilinçlenmesine katlı sağlar. Bu çalışmada; ülkemizde kısa bir geçmişi olan medya okuryazarlığı dersinin öğrenciler üzerinde ne derece etkili olup olmadığını ortaya koymak amaçlanmıştır. Bu doğrultuda öğrencilere yöneltilen sorulara verilen cevaplarla; medya okuryazarlığı dersini alan ve almayanlar arasında anlamlı bir farklılığın olup olmadığı tespit edilmiştir. Teorik bilgiler ve araştırma sonucunda elde edilen bulgular ışığında programın olumlu ve eksik yanları ortaya konularak, yapılması ve dikkat edilmesi gerekenler belirlenip, sonuç ve öneriler kısmı oluşturulmuştur. Araştırmada evren olarak Konya iline bağlı ilköğretim okullarının 7 ve 8. Sınıf öğrencileri; örneklem olarak ise Konya'daki üç merkez ilçe olan Selçuklu, Meram ve Karatay ilçelerine bağlı 10 farklı ilköğretim okulundan toplam 513 öğrenci belirlenmiş ve saha araştırması yöntemi kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Media, reaching people through written, visual and auditory messages, has an important power in influencing the attitudes and behavior of modern man. The increased time spent with the media during the day and even becoming addicted to the media have made it necessary to consider media tools. This is because media messages driven by various interest groups, contrary to popular belief, are not harmless. Tendency to be aware of the media messages transferred and created for a variety of purposes is the most important reason for the emergence of the concept of media literacy. An education in this field will help students raise awareness about the media. The purpose of this study is to investigate how effective the media literacy course – having a brief history in our country – is on students. In this context; questions have been directed to students, and it has been detected whether there is a significant difference between the responses of the students taking media literacy course and those not taking this course. In the light of theoretical knowledge and the findings obtained from research results; the positive and incomplete points of the program have been identified, the points to be completed and considered have been identified and a conclusions and recommendations section has been created. The study universe consists of 7th and 8th grade students of primary schools in the province of Konya; and 513 students from 10 different primary schools in Selçuklu, Meram and Karatay, 3 central districts in Konya, have been selected as the sampling group and field research method has been used.