Yaratıcı dramanın ergenlerin utangaçlıkla baş etme ve atılganlıklarını geliştirmeye yönelik etkisinin incelenmesi
Study the effects of creative drama on coping with syhness and on improving the recklessness of adolescents
  1. Tez No: 377677
  2. Yazar: SEDEN ABACI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KEZBAN TEPELİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yaratıcı drama, ergenler, utangaçlıkla baş etme ve atılganlık, Creative drama, adolescents, to cope shynessand assertiveness
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Ev Yönetimi Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu araştırmada yaratıcı drama eğitiminin ortaöğretime devam eden ergenlerin utangaçlıkla baş etme ve atılganlık davranışlarına etkisi incelenmiştir. Araştırmanın bağımlı değişkeni ortaöğretime devam eden ergenlerin“utangaçlık ve atılganlık davranışları”; bağımsız değişkeni ise“yaratıcı drama”eğitimidir. Araştırma deneysel bir çalışma olup, araştırmada öntest-sontest kontrol gruplu deneme modeli ile çalışılmıştır. Bu bağlamda ergenlere 10 hafta boyunca haftada iki kez, toplam 20 oturum olmak üzere yaratıcı drama eğitimi verilmiştir. Uygulanan yaratıcı drama programı, araştırmacı tarafından utangaçlıkla baş etme ve atılganlık davranışını geliştirmek amacı ile hazırlanmıştır. Hazırlanan program, rol oynama, doğaçlama gibi yaratıcı drama tekniklerine dayandırılmıştır. Araştırmanın evrenini Bingöl'ün Solhan ilçesinde bulunan ortaöğretim kurumlarına devam eden öğrenciler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise; 16'sı deney 16'sı kontrol grubu olmak üzere toplam 32 öğrenci yer almaktadır. Deneme ve kontrol grupları Bingöl'ün Solhan ilçesinde bulunan ortaöğretim kurumlarına devam eden öğrenciler arasından yanlı atama yolu ile seçilmiştir. Araştırmada Utangaçlık Ölçeği ile Rathus Atılganlık Envanteri kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, yaratıcı drama yönteminin uygulandığı deney grubu ile herhangi bir eğitimin verilmediği kontrol grubundaki öğrencilerin utangaçlıkla baş etme ve atılganlık davranışlarında deney grubu lehine anlamlı bir farklılık olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Inthisresearchwere investigated the effect of creative dramaeducation for secondary school adolescentsto copewith shynessand assertivenessbehavior.The dependent variable ofthe study is“shyness and assertivenessbehaviors of adolescentsattending to secondary education; and independent variable is ”creative drama" education. The researchis an experimental study and were studied pretest-posttestcontrol group experimental model. In this context,adolescentswere givencreativedrama education twice a week for10 weeks, in total 20sessions. Implemented creative dramaprogramhas been preparedby the researcherto copewith shynessand to improveassertivenessbehavior.This program was based oncreative drama techniques such as role playing, improvisation etc.. The universe of research is generated by students attendingsecondary schools in Solhan - Bingöl. Thesample of the research consist; 16 students in Experimental group and 16 students in Controlgroup. The experimental and controlgroupswere selected advisedly from students attendingsecondary schoolsin Solhan, Bingöl. In the research was usedthe Shyness Scale and RathusAssertiveness Schedule. In conclusion of the research,was observed a significant differenceto copewith shynessand assertivenessbehaviors between experimental group students (which educatedcreativedrama method) and the control group students (which has not been givenany training) in favor ofthe experimental group students.