2008 küresel krizin Türkiye'deki bankacılık sisteminin etkinliği üzerine etkisi
The effect of 2008 global crisis on the effectiveness of the banking system in Turkey
- Tez No: 377732
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET MUCUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Ekonomi, Banking, Economics
- Anahtar Kelimeler: Finansal Kriz, Finansal Regülasyon, 2008 Küresel Krizi, Veri Zarflama Analizi, Financial Crisis, Financial Regulation, 2008 Global Crisis, Data Envelopment Analysis
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
Finansal krizler, 1980 sonrası ekonomi literatüründe hem kuramsal hem de de-neysel çalışmalar yönünden önemli yer tutmaktadır. Finans kesiminin alt sektörlerinde para, bankacılık ve dış borç ile ilgili ortaya çıkan ani ve büyük ölçekli sorunlar şeklinde tanımlanan finansal krizlerin nedenleri ile ilgili birinci, ikinci ve üçüncü kuşak kriz modelleri olmak üzere üç temel yaklaşım vardır. Küreselleşmenin etkin olduğu 1980 sonrası dönemde özellikle gelişmekte olan ekonomilerde finansal krizler para, bankacılık, dış borç ve sistematik finansal krizler şeklinde sıklıkla kendini göstermektedir. Son yıllarda sıkça rastlanılan finansal krizlere neden olan faktörler genel olarak finansal liberalizasyon, sabit döviz kuru sistemleri, aşırı borçlanma ve enflasyon olarak ifade edilmektedir. Küreselleşme hareketleriyle birlikte Türkiye'de de bazı finansal krizler yaşanmıştır. Yaşanan bu krizler sonrası finansal piyasaların düzenlenme ve denetim ihtiyacının bir gereği olarak finansal regülasyon politikaları gündeme gelmiştir. Bu dönemde uygulanan finansal regülasyonlar, Türkiye'nin 2008 küresel krizinden az zararla çıkmasında etkili olmuştur.
Özet (Çeviri)
Financial crisis has an important place in the post 1980's economical literature based on both theoritic and experimental studies. There are three main aproachesas first, second, and third zone crisis models about the reasons of the financial crisis – the rapid and big scale problems occured in the fields of money, banking, and foreign debt in the sub-sector of finance region. Financial crisis has frequently occured as money, banking, foreign debt, and sistematical financial crisis especially in the emerging markets after the 1980 era when globalization started to become increasingly significant. The reaosons of the financial crisis generelly difined as financial liberalization, fixed exchange rate system, extreme borrowing, and inflation. There has been some financial crisis related to globalization in Turkey, too. After these financial crisis, financial regulation systems became current issues as a requirement of the need for the regulation and control of the financial system. Thanks to the financial regulations applied in this era, Turkey has left the 2008 crisis with minumum damage.