European Union innovativeness from the perspective of systems of innovation and complex systems
Yenilik sitemleri ve kompleks sistemler açısından Avrupa Birliği'nin yenilikçiliği
- Tez No: 377813
- Danışmanlar: PROF. DR. ERKAN ERDİL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: Kompleks Sistemler, Yenilik Sistemleri, Ağ Yapı Analizi, Avrupa Araştırma Alanı, Çerçeve Programlar, Complex Systems, Systems of Innovation, Network Analysis, European Research Area, Framework Programmes
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilim ve Teknoloji Politikası Çalışmaları Anabilm Dalı
- Sayfa Sayısı: 346
Özet
Bu çalışma, Avrupa Birliğinin yenilikçiliğini incelemektedir. Kompleks sistemler, yenilik sistemleri, ağ yapı çalışmaları, Çerçeve Programları ve Avrupa Araştırma Alanı ile ilgili yazından faydalanılarak oluşturulan kuramsal çerçeve; Avrupa Birliğinin yenilikçiliğini arttırmaya yönelik bir politika analizi yapmak amacıyla kullanılacaktır. İlk olarak bu Tez, Yenilik Sistemlerindeki sistem kavramını kompleks sistemler açısından ele almaktadır. İkinci olarak, Topluluk Araştırma ve Geliştirme Bilgi Hizmeti, Yenilik Birliği Skor Tahtası ve Bölgesel Yenilik Skor Tahtası verileri kullanılarak, Avrupa seviyesindeki politika ve program uygulamalarının bir sonucu olarak Avrupa Yenilik ve Araştırma Ağ Yapıyı meydana getirmek üzere bir veritabanı oluşturulmuş ve bu ağın kompleks olup olmadığı, Tezde geliştirilen ölçütlerden faydalanılarak incelenmiştir. Son olarak Avrupa Birliğinin yenilikçiliğinin arttırılması için uygulanması tavsiye edilen politika önerileri; ağ yapı ve Termodinamiğin İkici Kanunu hesaplamalarına dayalı analitik çalışmalar ile kompleks sistemler, Yenilik Sistemleri ve ağ yapı çalışmaları ile ilgili kuramsal tartışmalardan faydalanarak geliştirilmiştir. Sonuç olarak, Avrupa Komisyonu tarafından ülke ve/veya bölgelerin farklılığını ve soğurma kapasitesini arttıracak politikaların yanı sıra uygulanacak görece basit bir kuralın, Avrupa Araştırma Alanında uyumun ve rekabetçiliğin geliştirilmesine ve Avrupa Birliğinin yenilikçiliğinin arttırılmasına önemli katkıda bulunacağı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study analyzes the innovativeness of European Union. Literature related with complex systems, Systems of Innovation, network studies, Framework Programmes and European Research Area will be used to establish a theoretical framework for a policy analysis to increase the innovativeness of European Union. First of all, this Thesis analyzes system dimension of Systems of Innovation in terms of complex systems. Secondly, it forms a database from Community Research and Development Information Service (CORDIS), Innovation Union Scoreboard, and Regional Innovation Scoreboard data to establish a European Research and Innovation Network, appearing as a result of policy and programme implementations at the European level; investigates this network in terms of the metric developed in the Thesis in order to analyze whether it is a complex system or not. Finally, the innovativeness of European Union is discussed for developing policy recommendations, benefiting from the analytical studies, derived from network analysis and notion of entropy, and theoretical discussions on complex systems, Systems of Innovation, and network studies. Consequently, it is found that implementation of a relatively simple rule by European Commission, in addition to policies focusing on development of diversity and absorptive capacity of countries and/or regions may make important contribution to improve the cohesion and competitiveness of European Research Area, as well as the innovativeness of European Union.