The relations among childhood interpersonal trauma, dissociation, posttraumatic stress disorder, and disorders of extreme stress not otherwise specified
Çocukluk çağı travmaları, disosiasyon, travma sonrası stres bozukluğu ve başka türlü adlandırılmayan aşırı stres bozuklukları arasındaki ilişki
- Tez No: 377819
- Danışmanlar: PROF. DR. FARUK GENÇÖZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Çocukluk Çağı Travmaları, Disosiasyon, Travma Sonrası Stres Bozukluğu, Başka Türlü Adlandırılmayan Aşırı Stres Bozukluğu, Yapısal Eşitlik Modeli, Childhood Interpersonal Trauma, Dissociation, Posttraumatic StressDisorder, Disorders of Extreme Stress Not Otherwise Specified, Structural Equation Modeling
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 185
Özet
Bu tez, çocukluk çağı travmaları, disosiasyon ve travmayla ilişkili belirtiler arasındaki ilişkiyi incelemektedir. Çocukluk çağı travmaları, fiziksel istismar, cinsel istismar, duygusal istismar, duygusal ihmal ve fiziksel ihmal, disosiasyon ise psikoform disosiasyon ve somatoform disosiasyon kategorileri altında incelenmiştir. Travmayla ilişkili belirtiler iki belirti kategorisinde incelenmiştir: travma sonrası stres bozukluğu ve başka türlü adlandırılmayan aşırı stres bozukluğu. 736 yetişkin 6 ölçek ve demografik bilgi bölümünden oluşan anket setini tamamlamıştır. Sonuçlar disosiasyonun, çocukluk çağı travmalarının travma sonrası stres bozukluğu belirtli şiddeti ve başka türlü adlandırılmayan aşırı stres bozukluğu belirti şiddeti arasındaki ilişkide aracı olduğunu göstermiştir. Fiziksel ihmal, fiziksel istismar ve cinsel istismarın psikoform disosiasyonu yordadığı, fiziksel istismar, duygusal istismar, fiziksel ihmal ve cinsel istismarın da somatoform disosiasyonu yordadığı bulunmuştur. Sonuçlar ayrıca duygusal istismar, fiziksel istismar ve cinsel istismarın, başka türlü adlandırılmayan aşırı stres bozukluğu belirti şiddetinin yordayıcılarıyken, fiziksel istismar ve duygusal ihmalin de travma sonrası stres bozukluğunun yordayıcıları olduğunu göstermiştir. Sonuçlar ayrıca Türkiye popülasyonunda çocukluk çağı travmaları ve disosiasyonun yaygınlığını ortaya çıkarmıştır. Çalışmanın bulguları ve klinik sonuçları tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the relations among childhood interpersonal trauma, dissociation, and trauma-related symptoms. Types of childhood interpersonal trauma, physical abuse, sexual abuse, emotional abuse, emotional neglect, and physical neglect, and two types of dissociation, psychoform dissociation and somatoform dissociation, were investigated. Trauma-related symptoms were examined in two symptom clusters: posttraumatic stress disorder (PTSD) symptom severity and disorders of extreme stress not otherwise specified (DESNOS) symptom severity. 736 adults completed a questionnaire set which includes 6 scales and a demographic information section. The results indicated that dissociation fully mediated the relation between childhood interpersonal trauma and PTSD symptom severity and also mediated the relation between childhood interpersonal trauma and DESNOS symptom severity. Physical neglect, physical abuse, and sexual abuse was found to be related to psychoform dissociation and physical abuse, emotional abuse, physical neglect, and sexual abuse were associated with somatoform dissociation. Emotional abuse, physical abuse, and sexual abuse significantly predicted DESNOS symptom severity whereas physical abuse and emotional neglect was related to PTSD symptom severity. The results also revealed marked rates of childhood interpersonal trauma and dissociation in Turkish population. The results and their clinical implications were discussed.