Native and nonnative English-speaking teachers in Turkey: Teacher perceptions and student attitudes
Türkiye'de İngilizceyi yabancı dil ve ana dil olarak konuşan ingilizce öğretmeleri: Öğretmen algıları ve öğrencilerin tutumları
  1. Tez No: 377833
  2. Yazar: OLGA SKLIAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BETİL ERÖZ TUĞA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Anadili İngilizce Olan Öğretmen, Anadili İngilizce Olmayan YerliÖğretmen, Anadili İngilizce Olmayan Gurbetçi Öğretmen, anadil konuşuculuğu, iyi İngilizce öğretmeni, NEST, local NNEST, expatriate NNEST, native-speakerism, good English teacher
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 572
Özet
Bu araştırma, Yabacı Diller Eğitimi (YDE)'nde anadil konuşucusu İngilizce öğretmenlerinin (AKİÖ) başka oğretmenlere kıyasla daha çok tercih edilip edilmediğini ve bu durumun yabancı dil konuşucusu İngilizce öğretmenlerini (YKİÖ) ötekileştirilmesine neden olup olmadığını, Ankara'da öğretim dili İngilizce olan iki üst düzey üniversite bağlamında inceler. Araştırma, anketler ve yarı yapılandırılmış görüşmeler yoluyla İngilizce öğretmen ve öğrencilerinden toplanan verilerden oluşur. Araştırmanın iki ana hedefi vardır: 1) Türkiye'deki İngilizce öğretmenlerinin, AKİÖ ve YKİÖ olmanın avantaj ve dezavantajlarıyla ilgili görüşleri ve Türkiye'de AKİÖ veya YKİÖ ve yerli veya yabancı öğretmen olarak belirledikleri kimlikleriyle ilgili öz algıları. 2) İngilizce eğitimi alan öğrencilerin AKİÖ ve YKİÖ hakkındaki görüşleri, araştırma esnasındaki İngilizce öğretmenlerine karşı tutumları ve bu öğretmenlerin öğretim tarzıyla dili kullanımı konusundaki gözlemleri. Öğretmenlerden edinilen veriler, AKİÖ ve YKİÖ'lerin öz-algı ve tavırlarında çok yönlü ve karmaşık benzerlik ve farklılıkları ortaya çıkararak, öğretmenlerin ortak kimliklerinin sınırlarını çizmektedir. Öğrencilerin yanıtları incelendiğinde, İngilizce öğretmenlerine karşı tutumlarının çeşitli koşullardan etkilenerek şekillendiği, bununla beraber, öğretmenlerinin anadillerinin İngilizce olup olmamasının, öğrencilerin İngilizce yeterlik düzeyi, beklenen not, öğretmenin iletişim becerileri, öğretim tarzı ve dış görünüşü gibi, konuya ilişkin diğer birçok etmenden yalnızca biri olduğu gözlemlenmiştir. Bu araştırma, AKİÖ ve YKİÖ (Türk ya da yurt dışından gelen) gruplarıyla, ilgili çeşitli konuların toplum genelindeki algılanışlarını geliştirmeyi, öğretmenlerin kendi gruplarının avantaj ve dezavantajlarına yönelik farkındalıklarını artırarak öğretme isteklerini artırmayı, ayrıca üniversitelerin İngilizce Hazırlık programlarında AKİÖ ve YKİÖ'ler arasındaki işbirliğini geliştirmeyi hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
This study is aimed at investigating the existence of preferential attitudes towards native English speakers in the field of ELT, resulting in depreciation of nonnative English language teachers in the case of two high-ranking English-medium universities in Ankara, Turkey. The study involves detailed analysis of data collected from teachers and students of English through questionnaires and semi-structured interviews. The goal of the study is twofold: 1) Teachers' self-perceptions regarding their identities as native versus nonnative English speakers and as local versus foreigner teachers in Turkey, as well as their views about the advantages and disadvantages of being a native (NEST) versus nonnative English-speaking teacher (NNEST). 2) Students' perspectives about NESTs and NNESTs, their attitudes towards their current English teachers and their observations regarding their English teachers' teaching style and language use. Analysis of data from teachers revealed a multifaceted and complex set of similarities and differences in NESTs and NNESTs' self-perceptions and attitudes, mapping the contours of the teachers' shared identities. Analysis of student responses demonstrated that their attitudes to English teachers are formed under the influence of various conditions, and their teacher's native or nonnative English speaker's identity is just one among a range of relevant factors potentially contributing to students' attitudes towards their teacher, like, for instance, students' level of English proficiency, expected grade, teacher's communication skills, teaching style, and appearance. The study aims to enhance the general understanding of various issues related to native, local and expatriate nonnative English teaching professionals, to contribute to teacher empowerment by raising their awareness about their own advantages and disadvantages, and to improve collaboration between NESTs and NNESTs in the English language preparatory programs.